GenelGüney KıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ın, “yüz kızartıcı” yabancı raporu

UNHCR hesabına yapılan araştırma Güney Kıbrıs’ta yabancı düşmanlığının hâkim olduğunu gösterdi

YABANCI DÜŞMANLIĞI

Kıbrıs Rum halkının Güney Kıbrıs’ta mülteci, siyasi sığınmacı ve göçmenleri reddetme ifadelerinden fazlasıyla etkilendiği; topluma yabancı düşmanlığının hâkim olduğu vurgulandı. BM Göçmenler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) “Kıbrıs” Üniversitesi’nin Saha Araştırma Merkezi’ne yaptırdığı araştırmadan “yüz kızartıcı” sonuçlar çıktı. Politis’in “Yakınımızda Ama Bizden Uzak” başlığı altında haberleştirdiği araştırmada Rum toplumunun; mülteci, siyasi sığınmacı ve göçmenlerin topluma entegrasyonuna karşı çıktığı, siyasi sığınmacılara verilen aylık yardımları ve devlet tarafından yapılan bütün harcamaları aşırı bulduğu sonucu ortaya çıktı.

“KAMPLARDA İZOLE EDİLSİNLER”

Kıbrıs Rum halkının göçmen, siyasi sığınmacı ve mültecilere yönelik anlayış ve tavrını ölçmek amacıyla Eylül -Aralık 2022 döneminde yapılan ve UNHCR hesabına 2018’de yapılan benzer araştırmanın sonuçlarıyla karşılaştırılan araştırmada, bu insanların topluma entegrasyonu yerine kamplarda izole edilmelerini uygun görenlerin sayısının arttığı saptandı. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda “bu, hâkim politikadan ve göçmenlerin topluma entegre edilmesini içermeyen söylemlerden kaynaklanıyor olabilir” denildi. Araştırmaya katılanlar, siyasi sığınma ve topluma entegre olma hakkı tanıma yaklaşımını reddediyor.

2022’DE 21 BİN 565 SIĞINMA BAŞVURUSU

Bu arada, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu Güney Kıbrıs’a sığınma talebinde bulunan ve her çeşit korumaya sahip olanların sayısının 55 bin olduğunu belirterek, bu rakamın, ülke nüfusunun %6’sından fazla olduğunu iddia etti. Yoannu, 2016 yılından bugüne kadar Güney Kıbrıs’a yapılan siyasi sığınma taleplerinde %490 artış gerçekleştiğini söyledi. Yoannu, sadece 2022 yılında 21 bin 565 yeni başvuru yapıldığını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu