Güney KıbrısKıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ta bebekler çok aceleci

Güney Kıbrıs, %11.1 oranıyla en çok erken/prematüre doğumların kaydedildiği Avrupa ülkesi olarak dikkati çekiyor

GIYNIK ÖZEL

Güney Kıbrıs’ın %11.1 oranıyla en çok erken/prematüre doğumların kaydedildiği Avrupa ülkesi olduğu açıklandı. Prematüre bebek ifadesi, gebeliğin 37’nci haftasından önce dünyaya gelen bebekler için kullanılıyor.

“Efsane Bebekler” Birliği’nin açıkladığı verilere göre, Avrupa ülkelerinde ortalama erken doğum oranı %8.7 düzeyinde bulunuyor. Verilere göre ayrıca, tüm dünyada 15 milyon çocuk erken doğarken bir milyondan fazla bebek de hayatını kaybediyor.

Birlik, 17 Kasım 2020 Dünya Erken Doğumlar Günü dolayısıyla, halk arasında erken doğum konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

ERKEN DOĞUM ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE İLK SIRADA

Birlikten yapılan açıklamaya göre, erken doğumlar beş yaş altındaki çocukların ölüm nedeni olarak ilk sırada yer alıyor. Erken doğan bebeklerin yaşam olasılığı, ne kadar erken doğduğuna, nedenlerine, rahim içindeki koşullara, doğum kontrolü ve Erken Doğanlar Acil Birimine doğru olarak ulaştırılmasına bağlı oluyor. Doğum anında uzman personel, doğru ortam ve uygun tıbbi alt yapı çok önemli.

Bazı durumlarda, erken doğum yeni doğan bebeklerde önemli sorunları da beraberinde getiriyor. Ancak sorunların çoğu, büyümeyle ve acil müdahaleyle aşılabiliyor.

Erken doğan bebeklerin yaşama oranında son yıllarda, tüm Güney Kıbrıs için referans merkezi olan Makarios Hastanesi’nin Erken Doğanlar Acil Birimi’nin uzman bakımıyla, önemli bir iyileşme kaydedildi. Ayrıca Limasol Yeni Doğanlar Birimi’nin de önemli başarılara imza attığı belirtildi.

BİRLİĞİN ETKİNLİKLERİ

Birlik, Dünya Erken Doğumlar Günü olan bugün hastanelerin yeni doğanlar acil birimdeki tüm bebeklere hediyeler gönderdi.

Ayrıca, saat 18.00 itibarıyla Güney Lefkoşa Belediye Binası’nın, Lefkoşa’da Kıbrıs Arkeoloji Müzesi’nin, Limasol ve Baf Orta Çağ Kaleleri’nin erken doğumun sembolü olan mor renkle ışıklandırılması bekleniyordu.

Efsane Bebekler Birliği, tüm yeni doğan bebeklerin yüksek kaliteli sağlık bakımına, cilt cilde temasına (kangaroo care), anne sütüne eşit düzeyde ulaşabilmesine, hastanede bakım sırasında genç ebeveynlerin tamamen bilgilendirilmeleri ve tedavi sırasında anne babanın yeni doğan bebeğin yanında kalabilmesi koşulları oluşturulmasına ve büyümesi sırasında yanında olabilmesine katkı sağlıyor.

 

.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu