EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ta ev fiyatları düştü

CyStat verilerine göre Konut Fiyat Endeksi 2023’ün 2’nci çeyreğinde geriledi

CyStat verilerine göre Konut Fiyat Endeksi 2023’ün 2’nci çeyreğinde geriledi.

 YILLIK BAZDA ARTTI
Güney Kıbrıs’ta konut fiyatlarının düşüş gösterdiği bildirildi. Yapılan açıklamaya göre, 2023’ün ikinci çeyreğinde (Güney) Kıbrıs Konut Fiyat Endeksi (HPI) birinci çeyreğe kıyasla geriledi. Güney Kıbrıs İstatistik Servisi (CyStat) tarafından Ekim ayı başında yayınlanan basın açıklamasında yer alan ön rakamlara göre, Kıbrıs Konut Fiyat Endeksi (HPI) 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3.2 arttı. Ancak HPI, 2023’ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde -0.4 düştü. HPI (temel yıl 2015=100) endeks değeri şu anda 109.72 seviyesinde bulunuyor.

İNŞAAT MALZEMELERİ ÖNEMLİ ETKEN
Güney’de son yıllarda emlak fiyatlarındaki artışın inşaat malzemelerinin artan maliyetleri ve artan talepten kaynaklandığı vurgulanırken, suni artışlara da işaret ediliyor. Güney Kıbrıs Emlakçılar Tescil Konseyi Başkanı Marinos Kineyirou konuyla ilgili açıklamasında, son zamanlarda birçok mülk sahibinin, arazi geliştirme girişimcisinin ve hatta özel şahısların mülkleri için doğal olmayan yüksek satış ve kiralama fiyatları aradığına işaret ederek, “Şu anda Kıbrıs emlak piyasasının geleneksel ve mantıksal parametreleriyle uyuşmayan fiyatlar var” değerlendirmesinde bulundu.

KONUT FİYAT ENDEKSİ
CyStat’ın Kıbrıs Konut Fiyat Endeksi, “Konutların ortalama fiyatlarındaki değişimi ölçen üç aylık bir endeks” olarak biliniyor. Endeksteki değerler, hem yeni hem de mevcut her türlü konut mülkünü kapsıyor. Değerlendirmeye konutun arazi bileşeni dahil ediliyor. “Hem endeksler hem de ağırlıklar için kullanılan veri kaynağı Rum Yönetimi İçişleri Bakanlığı Tapu ve Kadastro Dairesi Başkanlığı’ndan sağlanırken, “Kıbrıs Cumhuriyeti” hükümetinin kontrolü altındaki tüm bölgeleri kapsıyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu