DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Güney Kıbrıs’ta Sea Change 2030 Stratejisi

Güney Kıbrıs denizcilik konusunda “Sea Change 2030” isimli yeni bir strateji açıkladı.

Güney Kıbrıs denizcilik konusunda “Sea Change 2030” isimli yeni bir strateji açıkladı.

Alihtia’nın haberine göre, sunumu dün Rum Denizcilik Müsteşarı Vasilis Dimitriadis tarafından yapılan ve “Sürdürülebilirlik, Dışa Dönüklük ve Uyarlanabilirlik” ayaklarına dayalı Strateji’de planlama ve uygulama takvimiyle birlikte 35 eylem hedefi yer alıyor.

“Sea Change 2030” ile Rum deniz taşımacılığı ve denizcilik ürünlerinin rekabet gücünün artırılması, uluslararası ve bölgesel ekonomik ve jeopolitik gelişmelerden kaynaklı mevcut ve gelecekteki meydan okumalar gibi çağdaş denizciliğin artan ihtiyaçların yerine getirilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda hedeflenenler arasında diğer ülkelerle, uluslararası ve Avrupa düzeyindeki düzenleme otoriteleri ile ilişkilerin daha da güçlendirilmesi de hedefleniyor. Müsteşarlığın dijital hizmetleri yanında denizcilik mevzuatı, açıklama ve talimatlarla ilgili bilgiler içeren Elektronik Denizcilik Kütüphanesi oluşturulması ve cep telefonu uygulaması ile denizcilik şirketlerin bütün taleplerine cevap verilebilmesi için ortak nokta olarak işleyecek bir Elektronik Destek Ofisi ile esnek, doğrudan ve müşteri merkezli hizmet öngörülüyor. Yine, denizcilikte araştırma ve inovasyonun teşviki için finans araçları sağlanması da öngörülüyor.

Politis strateji çerçevesinde ayrıca “Cyprus Open Maritime Exchange” ve AB finanslı “one-stop-shop”,  isimli online platform ve kısıtlı sorumluluğu olan Denizcilik Şirketi kurulacağını aktardı.

Habere göre tanıtıma katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın Avrupa’daki en büyük ve dünyadaki büyük gemi yönetim merkezlerinden biri olduğunu belirtirken, denizciliğin Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) katkısının da yüzde 7 olduğunu söyledi. Anastasiadis ayrıca Rum Tonaj Vergi Sistemi’ne kayıtlı şirket sayısı 2012’de 95 iken bugün 275’e yükseldiğini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu