EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Güney’de konuta talep artışa geçti

Yatırım için vatandaşlık planı sona ermesine rağmen, konut piyasası 2021'de başarılı bir yıl geçirdi

Yatırım için vatandaşlık planı sona ermesine rağmen, konut piyasası 2021’de başarılı bir yıl geçirdi

Emlak yatırımcısı Kıbrıslı Rumlar, genellikle Güney Lefkoşa’daki dairelere rağbet ediyor

2021’İN SATIŞ RAKAMLARI ŞAŞIRTIYOR… Güney Kıbrıs’ta konuta olan talebin, pandemi şartlarına rağmen “şaşırtıcı şekilde” artmaya devam ettiği bildirildi. Piyasadaki satışlar hala 2008 rakamlarını yakalamamasına rağmen, 2020 yılı hariç, diğer yıllarda konut satışlarının arttığı açıklandı. Kıbrıs Mülk Sahipleri Derneği başkanı George Mouskides, 2021’in beklenmedik şekilde iyi bir yıl olduğunu ve satışların COVID-2019 öncesi kaydedilenlere yakın olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs’ta halkın mali durumundaki genel iyileşmenin bir sonucu olarak konut sahipliği eğiliminin yeniden arttığını ifade eden Mouskides, finans ve kamu sektöründe istihdamların artması ve terfilerin düzenlenmeye başlamasının gelirlerde olumlu değişiklikler yarattığını savundu.

2013-2021 ARASINDA KONUT FİYATLAR %50 ARTTI… George Mouskides, “Gayrimenkul paydaşları olarak, koronavirüsün daha ölümcül bir türünün ortaya çıkması gibi beklenmedik olaylarla karşılaşmazsak, yükseliş eğiliminin daha yavaş bir tempoda da olsa 2022’de de devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. BNP Paribas/Danos Real Estate Başkanı Loucas Georgiou da 2021’deki emlak fiyatlarının 2013’ten bu yana en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi. Georgiou, konut satış fiyatlarının 2013’tekinden %50 daha yüksek olduğuna (hala 2008’den daha düşük) işaret ederken, satışların 2022’de aynı düzeyde kalmasını bekliyor. Georgiou ayrıca, “Yatırım için vatandaşlık planı sona ermesine rağmen, konut piyasası 2021’de her şey düşünüldüğünde iyi bir yıl geçirdi” ifadelerini kullandı.

YEREL ALICININ GÖZÜ LEFKOŞA’DA… Emlak uzmanları, konut piyasasındaki artışın, neredeyse %70’ini şehir merkezlerindeki daire talebinden kaynaklandığına işaret ediyor. Verilere göre, kasaba ve banliyölerindeki evler daha düşük oranda talep görüyor. Emlakçılar, Lefkoşa’nın, çoğunlukla ev satın almak isteyen Kıbrıslı Rumlar tarafından desteklenen konut talebine öncülük ettiğini kaydetti. Emlakçılar, “Yatırım için vatandaşlık sistemi sona ermesine rağmen, Limasol şaşırtıcı derecede Lefkoşa rakamlarına yakın. Baf ise hala İngiliz gurbetçilerden (İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Rumlar) ve Çinli yatırımcılardan talep görüyor” değerlendirmesinde de bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu