EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Güney’deki Türk mallarına yeni düzenleme

1974’ten sonra Güney’e giden ve Kuzey’de taşınmaz malı kalan Rumların yararına olacak şekilde bir yasa hazırlanıyor

1974’ten sonra Güney’e giden ve Kuzey’de taşınmaz malı kalan Rumların yararına olacak şekilde bir yasa hazırlanıyor

Gerekçe olarak Kıbrıs sorunun mülkiyet ayağında bütün plan ve önerilerde mal takası seçeneğinin bulunması gösterildi

MAL TAKASI SEÇENEĞİ ÖNEMLİ… Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs sorunun mülkiyet ayağında bütün plan ve önerilerde mal takası seçeneği de olması nedeniyle, Kıbrıslı Türklerin Güney’de kalan malları için, 1974-1975 döneminde Güney’e giden ve Kuzey Kıbrıs’ta taşınmaz malları kalan Rumların yararına olacak şekilde bir yasal düzenleme hazırlamakta olduğu bildirildi. Alihtia “Kıbrıs Türk mallarının Yerinden Edilmişlerin-İşgal Altında Malı Bulunanların Yararına Doğru ve Adil Yönetilmesi… Çok Zor İş” başlıklı haberinde Rum İçişleri Bakanlığı’nın yukarıda aktarılan gerekçe ile hazırlamakta olduğunu bildirmekle birlikte yeni yasanın içeriğine değinmedi.

“ADALETSİZ MAL DAĞITIMI”… 1974-75 döneminde, nüfus mübadelesi çerçevesinde 60 bin Kıbrıslı Türkün Kuzey’e, 200 bin Rum’un da Güney’e geçtiğini hatırlatan gazete Kuzey Kıbrıs yönetiminin, Güney’de mal bırakanlara, “tapusunu KKTC devletine bırakmaları karşılığında” Kuzey’de mal verildiğini, böylece Güney’de kalan Türk mallarında KKTC devletinin söz sahibi olduğu bilgisini verdi. Haberde, Rum Yönetimi’nin ise Güney’de kalan Türk mallarını, kişilerin Kuzey’de bıraktığı malın “alanı ve değerini” dikkate almayan bir şekilde dağıttığı vurgulandı.

GÖÇMEN OLMAYANA DA VERİLDİ… Gazetenin haberinde Rum yetkililerin ayrıca, Kıbrıs Türklerin geride bıraktığı bazı evleri “sayfiye (tatil) evi olarak “göçmen” statüsünde olanlar yanında, göçmen statüsü bulunmayanlara da haksız bir şekilde dağıttığı belirtildi. Haberde, 759 göçmene ve 583 göçmen olmayana sayfiye yeri olarak verilen Kıbrıslı Türk evleri konusunda doğru ve adil bir uygulama yapılmadığı da vurgulandı. Kuzey Kıbrıs’ta da 1974’ten beridir adaletsiz mal dağıtımı büyük ve içinden çıkılmaz bir sorun olarak devam ederken, haksız mal edinen bazı kişilerin bunları satarak büyük paralar kazandığı da biliniyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu