KıbrısManşet

Güngör çöplüğü zehir saçtı

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, “Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi nasıl Güngör Çöplüğüne dönüştü?” sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde açıkladı; “Güngör artık Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda” ifadelerini kullandı.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, “Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi nasıl Güngör Çöplüğüne dönüştü?” sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde açıkladı; “Güngör artık Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda” ifadelerini kullandı.

Yıllarca yanan ve halkı zehirleyen Dikmen çöplüğünün kapatılmasının ardından büyük umutlarla, AB finansmanıyla açılan tesisin birinci hücresinin 2012 yılında hizmete sokulduğunu anımsatan Tel, sadece 6 yıl sonra, 10 yıl için öngörülen kapasitenin dolduğunu aktardı.

28 belediyenin sadece 14’ünün çöplerini Güngör’e taşımasına karşın söz konusu kapasite aşımının yaşandığına dikkat çeken Tel, “Bu da geri kalan belediyelerin halen birçok yerde yasal olmayan vahşi çöplüklerle işlerini görmeye devam ettiğinin en büyük göstergesiydi” dedi.

Tel’in açıklaması şöyle:

Yıllarca yanan ve halkı zehirleyen Dikmen çöplüğünün kapatılması kararı ardından büyük umutlarla açılan Güngör depolama alanının birinci hücresi 2012’de hizmete sokulmuştu..

Fiyakalı bir ismi vardı, söylediğinizde kendinizi dünyalı hissettiren..

Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi..

Düzenli.. Depolama.. Katı Atık.. Tesis..

Planlı gibi.. Ne istediğinizi, ne yaptığınızı bilir gibi..

AB tarafından finanse edilen Güngör; 3.5 milyon euroluk yatırım maliyeti ile 2012 yılında faaliyete girdikten sadece 6 yıl sonra 10 yıl için öngörülen kapasiteyi doldurmuştu.

Hem de ilk etapta Güngör düzenli çöp alanına 28 belediyeden 14’ü yani sadece yarısı çöplerini götürdüğü halde. Bu da geri kalan belediyelerin halen bir çok yerde yasal olmayan vahşi çöplüklerle işlerini görmeye devam ettiğinin en büyük göstergesiydi. Maalesef Güngör çöplüğünü kullanan belediye sayısı gün geçtikte azaldı. Çünkü özellikle son dönem merkezi yönetimlerin belediyeleri güçlendirmek yerine, katkı paylarını bile kesecek kadar ileriye gittikleri bir ortam vardı. Bölgelerden yanan çöplük ihbarları haliyle hız kesmeden devam etti.

Güzelyurt, Mağusa, Çamlıbel, Çatalköy, İskele, Akdoğan ve Yedikonuk bölgelerinde yer alacak transfer istasyonları ile çöpler düzenli bir şekilde Güngör Bölgesine götürülecekti. Maalesef olmadı!

7 transfer istasyonunu ve buralarda yapılması planlanan ayrıştırma işlemlerinin yani taahhüt edilen hiçbir yatırımın KKTC makamları tarafından yapılmadığı gerçeği ile devam ettik.

2018 yılında AB ‘den aşama iki ve ilave çevre işleri projesi için 1.9 milyon euroluk yeni bir harcama yapılmış 2. hücre de hizmete girmişti.

Güngör katı atık depolama alanının 2030’a kadar çöp depolanmasına hizmet vermesi öngörülüyordu!

Ama yıl sadece 2021 ve Güngör artık düzenli katı atık depolama alanı değil ! Her gün yanan ve çevreyi tıpkı Dikmen çöplüğü gibi zehirleyen bir çöplüğe dönüşmüş durumda..

Çünkü çöplüğün yeri değişince, ne kafalar değişiyordu ne de plansız yaşamayı teşvik eden yönetimler..

Bu yatırımlar için finansman sağlayanlar:

Atık miktarını en aza indirgemek,

Yeniden kullanımı ve geri dönüşümü arttırmak;

Çöp yakma işlemini sadece geri dönüştürülemeyen malzemelerle sınırlandırmak,

Geri dönüştürülemeyen ve geri kazandırılamayan atıkların düzenli depolamalarını aşamalı olarak azaltmak gibi çalışmalar ve planlamaların da ayni anda yapılacağını öngörmüşlerdi…

Yani uzun lafın kısası Kıbrıs Türk Toplumuna atık yönetim yöntemlerini planlayın ve geliştirin demişlerdi..

Oysa biz 2012 yılından bugüne ne yapmışız?

Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisini nasıl Güngör Çöplüğüne Dönüştürdüğümüzü göstermek için fazlaca acele etmişiz!

Diğer Haberler

Başa dön tuşu