KıbrısManşet

Günsel göz kamaştırdı

KKTC'nin ilk yerli ve milli otomobili olan 'Günsel' tanıtıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi AR-GE ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği bölümü tarafından uzun yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve 2016 yılında prototip üretimi tamamlanan“Günsel”in ilk modeli “B9” ile ikinci modeli “J9”un tanıtımı yapıldı.

Girne Elexus Otel’de düzenlenen görkemli organizasyonda ilk olarak Günsel projesinin yaratıcısı YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel konuştu.

Günsel, ülke için büyük bir dönüm noktası olacak yerli ve milli otomobil Günsel’in heyecanını yaşadıklarını belirterek, Günsel’in 50 yıllık hayal ve 10 yıllık çalışmayla üretildiğini söyledi…

Günsel’in KKTC’nin her bir bireyinin gurur duyması gereken bir proje olduğunu ifade eden İrfan Günsel, “bu gurur bu araba bizim, bu gurur bu araba sizin” dedi.

İrfan Suat Günsel, konuşmasının ardından aracın teknik özelliklerini ve hikayesini anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, aracın üretilecek olması nedeniyle istihdam oranının da artıracağına dikkat çekerek, istihdamla birlikte gençlere iş alanları ve ülkelerini terk etmeme olanağı sağlayacağını kaydetti.

Sucuoğlu, “Bu geceyi KKTC ekonomisi ve sanayisinde bir dönüm noktası olarak görüyorum” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da ülkesine güvenen, geleceği için hayalleri olan ülkenin bir ferdi olarak orada bulunduğunu kaydederek, kurulan hayal ve 10 yıldır devam eden bir halkanın son halkasına tanıklık ettiklerini ifade etti.

Taçoy, Günsel ailesinin bir projeyi hayalden gerçeğe dönüştürme aşamasına geldiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da KKTC’nin başarılı öykülere ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun da onlardan biri olduğuna işaret etti.

Özersay, böyle bir yatırımın Kıbrıs Türk halkının kendine olan güvenini de artıracağını anımsatarak, bu gelişmenin ülkenin tanıtımına da katkı sağlayacağını vurguladı.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de Günsel ailesini başarılı çalışmalarına işaret ederek, Günsel markası için gösterilen kararlılığın AR-GE çalışmalarına katkısı olduğunu, inovasyon ve dijital dönüşümde gerekli adımların atılmasıyla da KKTC’nin ön plana çıkabilecek bir ülke olduğunu kaydetti.

Başçeri, teknoparklarda, araştırma geliştirme alanlarında yapılacak çalışmaların KKTC için çok önemli olduğunu belirtti.

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da “keşke bütün insanlarımız da böyle güzel becerilerse bizi mutlu etse” diyerek başladığı konuşmasında, Suat Günsel ile tanışma hikayesini anlattı.

Günsel ailesinin başarılarından da söz eden Derviş Eroğlu, KKTC’ye birçok yenilik getiren Günsel ailesini kutladı tüm Günsel ve YDÜ ailesiyle gurur duyduklarını söyledi.

Başbakan Ersin Tatar da böyle gururlu bir gecede seslenmenin gururunu yaşadığını belirterek, Günsel ailesinin başarılarından söz etti, bu güzelliği ortaya koyanları tebrik etti.

KKTC’nin başarılarına imza atıldığını belirten Tatar, Doğu Akdeniz’de mavi vatanda KKTC ile ilgili çok olumsuzluklar konuşulduğunu ancak yaşanan güzelliklerin bunun önüne geçtiğini belirtti.

Tatar, ülkenin refahına da katkı sağlayacak projeden övgüyle söz etti, bunun çok önemli projelerin adımları olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ise bir hayalin gerçekleştiğine tanıklık edildiğini belirterek, bu gururu yaşatanlara teşekkür etti.

Üretimin yapıldığı tesisleri görme imkanı bulduğunu ve genç mühendislerin görevleri başında heyecan içinde çalıştıklarını görme fırsatı bulduğunu kaydeden Erhürman, bu güzel ürünü yaratanları kutladı.

“Hep üreten yok olmaz” diyen Erhürman, Günsel ailesini imkansız denileni yapmaya devam ettiğini kaydetti

Konuşmaların ardından görsel şölen eşliğinde Günsel görücüye çıktı…

Gecede Günsel’in ikinci modeli “J9” tanıtıldı.

Tanıtımı yapılan GÜNSEL’in seri üretimi 2021’de başlayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu