DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de konut satışları canlandı

ABD'de yeni konut satışları, Temmuz’da aylık bazda %1’lik artışla 708 bine çıkarak toparlanma kaydetti

Amerika’da pazara sunulan yeni konutların satış fiyatı 390 bin 500 dolara yükseldi

YENİ KONUT SATIŞLARI 2 AYDIR 700 BİNİN ÜZERİNDE… ABD Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz Temmuz ayına ilişkin yeni konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre ülkede yeni konut satışları, Temmuz’da bir önceki aya kıyasla %1 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış olarak bu dönemde 708 bin yeni konut satıldı. Konut satışlarının, 700 bin olması öngörülüyordu. Ancak, Temmuz’da aylık bazda toparlanma gösteren yeni konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre ise %27,2 oranında daha düşük seviyede. Bu arada, daha önce %6,6 azalışla 676 bin olarak gerçekleştiği açıklanan Haziran ayı yeni konut satışları %2,6 azalışla 701 bin şeklinde revize edildi.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI DA BEKLENTİYİ AŞTI… ABD’de ikinci el konut satışları da Temmuz’da aylık bazda %2 artışla 5,99 milyona çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde beklentileri geride bırakan ikinci el konut satışlarının 5,83 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Art arda 2 aydır artış gösteren ikinci el konut satışları, Haziran’da aylık bazda %1,6 artarak 5,87 milyon olmuştu. Ülkede ikinci el konut satışları, Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre ise %1,5 arttı.

YENİLER 390, 2’NCİ ELLER 360 BİN DOLAR… Amerika’da satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise geçen yıla göre %18,4 artışla 390 bin 500 dolara yükseldi. İkinci el piyasasında medyan konut fiyatları ise geçtiğimiz Temmuz’da aylık bazda %17,8 artarak 359 bin 900 dolar oldu. NAR Baş ekonomisti Lawrence Yun, gelecek aylarda konut fiyatlarının düşmesini beklemediklerini ancak konut envanterinin kademeli olarak artmaya devam etmesiyle fiyatların dengelenme ihtimali olduğunu kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu