EkonomiGenelManşetTürkiye

Haftaya sert düşüşlerle başladı

Türk Lirası komadan çıkamıyor

Türk Lirası komadan çıkamıyor

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni faiz kararını açıklayacağı haftaya çok sert düşüşlerle başladı. KKTC piyasasında sterlin 21 TL’ye ulaşırken, dolar 17.55’in, Euro ise 17.80’in üzerine çıktı.

Küresel piyasalarda Euro-dolar eşitliği Euro lehine bozulurken, TL’nin kayıplarının ise %1’in üzerine çıktığı izleniyor. Yine de küresel piyasalarda dolar 20 yılın zirvelerine yakın bir seyir izliyor.

Dolar, ABD’de yükselen faizler yanında Avrupa ve Çin ekonomilerinin sallantıda olmasıyla yükselen değerini korumaya çalıştığı dönemde, Euro dolar paritesindeki eşitlenme de piyasanın takip ettiği konular arasında.

Ancak, işlemciler geçen hafta yüksek enflasyon verisi sonrası Fed’in bu ayki para politikası toplantısında 100 baz puan faiz artışına gideceğine dair beklentilerini yeniden 75 baz puana düşürdüler. Sözlü yönlendirmelerin de etkisiyle yaşanan bu gelişme küresel satış baskısını bir miktar zayıflattı.

TÜRK LİRASI KOMADAN ÇIKAMIYOR

Dolar/TL yüksek enflasyon, döviz politikalarına yönelik endişeler ve dışarda doların güçlü seyri ile Haziran’dan beri yukarı yönlü baskı altında kalmaya devam ediyor.

İstanbul Analitics’in bu sabah yayımladığı son raporda, “kış aylarında Türk ekonomisinin ödemeler dengesi krizine yaklaşacağı” tahmini yapıldı; “dolar/TL’de 20-22 düzeyinin sınanması çok yüksek olasılık” denildi.

Haziran sonunda 17.5425 ile 20 Aralık’tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, Türkiye’de BDDK’nın döviz fazlası olan bazı şirketlere getirdiği TL kredi sınırlamaları sonrası 16.03’e kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden 17.5’e doğru kademeli yükseldi.

Bu verilere göre TL’nin Nisan başından beri değer kaybı %15, yılbaşından beri kaybı ise %24.5 seviyesinde. TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL’nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda. Bankacılar ayrıca TL’deki değer kaybını bir kamu tercihi olarak da niteliyorlar.

TL’DE KAYIPLAR ARTABİLİR ENDİŞESİ VAR

Türkiye piyasasında saat 11.35 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %1.15 artışla 17.4904 seviyesinde, Euro/TL %1.00 artışla 17.7175 seviyesinde, sterlin/TL de %1.31 artışla 20.8856 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 17.56 TL’den, Euro 17.80 TL’den, sterlin de 20.99 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.43 TL, Euro’da 17.65 TL, sterlin de 20.78 TL düzeyinde.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas risk primi olan CDS’i ise Cuma günü 892 puana kadar yükseldi. CDS’in 900 baz puana yakın seyri dış borçlanma maliyetini çift haneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini körüklüyor.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, saat 11.40 itibarıyla %0.60 düşüşle 107.42 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi ise aynı dakikalarda 1.0124, sterlin/dolar paritesi de 1.1936 seviyelerinde işlem görüyordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu