FutbolManşetSporTürkiye

Hakem Halil Umut Meler’e yumruklu saldırının cezası ne olacak?

Süper Lig’de MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının sonunda hakem Halil Umut Meler’e saldıran, aralarında eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca’nın da bulunduğu 3 kişi tutuklandı.

Saldırganların hangi suçtan yargılanacağı savcılık iddianamesi ile belli olacak.

Maç hakemleri kamu görevlisi olarak değerlendiriliyor, dolayısıyla bu nitelikte bir suçlamanın yöneltilmesi mümkün. Hakem Meler’in adli tıp raporu bu süreçte önemli olacak. Saldırganların Türk Ceza Kanunu’nun kasten yaralama maddesine göre, 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması bekleniyor.

Maç sonrası sahaya inenlerin yanısıra, hakeme saldıranların tümü hakkında savcılık soruşturması başlatıldı.

Soruşturma, “6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık” ve “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama” suçları kapsamında, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.

Halil Umut Meler’in sağlık durumu nasıl?
Saldırının baş sorumlusu olarak görülen Koca, bazı sağlık sorunları nedeniyle sahadan çıkarak hastaneye gitti ve tedavi gördü. Koca, bu tedavisinin ardından ifadesi alınarak, Ankara Batı Adliyesine sevk edildi.

3 KİŞİ TUTUKLANDI
Hakeme saldırıda bulunan ve gözaltına alınan K.Ç. ve Ş.Y.Ş. de Ankara Batı Adliyesine getirildi. Bu arada, soruşturma kapsamında Koca ile 2 kişi tutuklandı.

Koca kulüp başkanlığından özür dileyerek istifa etti.

CEZASI NE OLACAK?
Hakem Meler’e saldıranların ne kadar ceza alacağı da merak ediliyor. Savcılık kapsamlı bir soruşturma yürütüyor. Video kayıtlarında Meler’in yüzüne sert bir yumruğun isabet ettiği, ardından yere yıkıldığın, sonradan baş ve gövdesine tekmeler atıldığı net görülüyor.

Yargılamanın yanı sıra Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) disiplin soruşturmaları da yürütülecek. Para ve hak mahrumiyeti cezaları da gündemde olacak.

Sporda şiddet yasasını ihlal ve hem de kamu görevlisini yaralama suçunun söz konusu olduğu olayda spor hukukçuları durumu NTV’ye değerlendirdi.

“1,5 YILDAN 4,5 YILA KADAR HAPİS CEZASI”
Spor Hukukçusu Avukat Emin Özkurt, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde de yaptırımı gerektiren maddenin “kasten yaralama” olduğunu ifade etti. Bu olayda özel bir durum olduğunu belirten Özkurt, “Bir hakeme karşı kamu görevi nedeniyle yapılduğı için ceza yarı oranda arttırılır. 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaklar.” dedi.

“BAŞKAN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Spor Hukukçusu Avukat Alpay Köse ise hak mahrumiyeti cezasının verileceğini dile getirerek “3 yılı geçerse zaten süresiz hale geliyor. 3 yıl hak mahrumiyeti verdiğinde futbol ailesi içinde başkan olması mümkün olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Savcılık soruşturmasında Adli Tıp Kurumu raporu kritik önemi sahip. Elmacık kemiğine ve gözüne darbe aldığı görülen Meler’in ne ölçüde yaralandığı, kemiklerindeki kırıkların derecesi de cezayı artırıcı unsur olacak. İşte olaylı geceden öne çıkan kareler…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu