ManşetSağlıkYaşam

Hakkını ver

Yıllar geçtikçe; Sabahın köründe uyanma isteği... Yakını görememe nedeniyle gazeteyi bir kol hizasında okuma alışkanlığı... ‘Topraktan geldik, toprağa gideceğiz’ modunda toprakla uğraşma isteği... Arabayı artık benzincide yıkama isteği... Tüp gaz veya damacanayı kim kaldıracak derdi..

“Milyonlarca sperm içinden birinci geldim, yaşadığım hayata bak” serzenişli günlerden geçiyoruz bildik üzere. Her şeyi dert ettik kendimize. Baskı altında kaldık ve de hasta olduk birçoğumuz.

50 yaş üstü bilir; Cebimizde en az bir hapla yaşamaya çalışıyoruz. Bunlara karşılık genç kalmak veya genç görünmek için yılda 120 milyar USD harcayan bir insan grubuyuz bu fâni dünyada. İç güzelliği mi? Hikâye işimiz. Varsa yoksa dış güzelliğine yatırım yaparız ama yine de yaş kemâle erer ve Yerçekimi Kanunu’na yenik düşeriz klasik. Yok öyle tüm yaşamı boyunca anasının koynundan kız kaçıran, arı gibi uçan, kelebek gibi süzülen insan modeli.

Yıllar geçtikçe; Sabahın köründe uyanma isteği… Yakını görememe nedeniyle gazeteyi bir kol hizasında okuma alışkanlığı… ‘Topraktan geldik, toprağa gideceğiz’ modunda toprakla uğraşma isteği… Arabayı artık benzincide yıkama isteği… Tüp gaz veya damacanayı kim kaldıracak derdi… Kredi kartlarını makasla kesme ve çek yapraklarını yakma isteği… Abuk sabuk dedikodu merkezli insanlardan kaçma isteği… Hayatımızda hiç yemediğimiz sebzeleri yeme isteği… Arada bir kan tahlillerimize bakma derdi… Bugünün işini yarına bırakma ve ha bire erteleme isteği…

Başka? “Ner’de o eski bayramlar, futbolcular, diğer zırvalar” modunda maval okuma durumları… Sürekli olarak kanepede şekerleme yapma isteği… Sürekli olarak siyaset konuşma arzusu… Gazeteleri didik didik etme ve hayıflanma duygusu… Televizyon izleme yerine kitap okuma isteği… Özel ilgi turizminden uzaklaşıp, salt yayık ayranı gibi yayalma ve kafa dinleme turizmine geçme isteği… Çocuklarıyla daha çok zaman geçirme isteği… Gündüz uykusuna merak sarma isteği ve sosyal medyada daha çok zaman harcama isteğiniz varsa artık yavaş yavaş ‘yaşlanmak’ üzeresiniz. Eninde sonunda bitecek olan bu yaşamı kaliteli bir düzeye çekmekte fayda var!

Kaliteli yaşam mı? Tabiî ki de egzersiz ve de sağlıklı beslenmeyi en öne koymalıyız. Yazının başındaki ‘milyonlarca sperm ve birincilik’ meselesi vardı ya, hakkını ver değerli okuyucum. Hep birinci ol. Ne yaparsan yap, ‘hakkını ver’ ama “hakk’ını verme”. Sağlıkla….

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu