KıbrısManşet

Halk, en çok polise ve yargıya en az hükümete, Cumhurbaşkanı’na ve Meclis’e güveniyor

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre halkın siyasilere duyduğu güven dibe vurdu

Halk, en çok polise ve yargıya en az hükümete, Cumhurbaşkanı’na ve Meclis’e güveniyor

 

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre halkın siyasilere duyduğu güven dibe vurdu

 

POLİS VE YARGI BAŞTA, SİYASET SONDA… KKTC’de toplumun en çok güven duyduğu kurumlar sırasıyla polis,  yargı ve finans kurumları olurken, hükümet, cumhurbaşkanlığı ve meclis en az güven duyulan kurumlar olarak dikkati çekti. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Eylül 2022 araştırmasında, katılımcılara kurumlara duyulan güveni de sordu. 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yapılan araştırmada, “Kurumlara güven puanlarının 5 üzerinden 2.14 ortalamayla bugüne kadarki en düşük noktaya indiği” dikkati çekti. Haziran 2020’ye kıyasla siyasi kurumlara güven puanları dibe vurdu. Polis ilk kez güvende yargıyı geçerken; vatandaşın, en az güven duyulan kurumların hala “siyasilerle” ilgili olması dikkati çekti.

 

HALK KURUMLARDAN MEMNUN DEĞİL… Araştırmada benzer sonuçlar kurumlardan duyulan memnuniyette de kendini gösterdi. Polis ilk sırada, hükümet son sırada yer alırken, polisin memnuniyet puanı 5 üzerinden 2.72, hükümetin memnuniyet puanı ise sadece 1.82 oldu. Geçen yılın Eylül ayında 3.1 puanla Ombudsman ve sendikaların ardından gelen cumhurbaşkanlığının 1.24 puan (%40) düşüşle sondan ikinci sıraya gerilemesi dikkat çekti. Aynı şekilde Ombudsman kurumunun %46.4, sendikaların ise %43.4 oranında erozyona uğraması başka bir düşündürücü sonucu ortaya koydu. Ülke yaşamına etki eden tüm kurumların gerek güven gerekse memnuniyet konusunda ciddi oranlarda gerilemesi, halkın ülkeyle ilgili endişelerini destekliyor.

 

*Halkın endişeleri kendini araştırmanın genel ifadeler bölümünde de gösteriyor, ilgi çekici bazı sonuçlar şöyle:

 

SİYASİ DURUM: Katılımcıların %71.4’ü son bir sene içerisinde ülkenin siyasi durumunun daha kötü olduğunu, %24.8’i aynı kaldığını ve sadece %1.4’ü daha iyi olduğunu belirtti.

 

DEMOKRASİ: Ülkede her 5 kişiden sadece 1’i ülkede demokrasinin işleyişinden memnun. Katılımcıların %19.44’ü ‘ülkede demokrasinin işleyişinden memnunum’ cümlesine katıldığını belirtirken, %78.16’ı ise katılmadığını söyledi.

 

DAHA KÖTÜYE GİTTİ: Katılımcıların %65.2’si son bir sene içerisinde ülkede demokrasinin durumunun daha kötü olduğunu, %30.2’si aynı kaldığını ve sadece %2.2’si daha iyi olduğunu ifade etti.

 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ GERİLEDİ: Katılımcıların %63.8’i son bir sene içerisinde ülkede ifade özgürlüğünün daha kötü olduğunu, %30.8’i aynı kaldığını ve sadece %2.2’si daha iyi olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu