EkonomiGenelKıbrısManşet

Halkın en büyük derdi geçim!

CMIRS’in araştırmasına göre ekonomi en büyük sorun olmaya devam ediyor

ARTUN ÇAĞA

CMIRS’in araştırmasına göre ekonomi en büyük sorun olmaya devam ediyor

Ülkede yaşayan her 3 kişiden 2’si önümüzdeki iki yıl içinde ülke ekonomisinin daha kötü olacağı fikrinde

HALKIN SORUNLAR LİSTESİ:

1. Ekonomik sorunlar
2. Enflasyon
3. Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler
4. Kıbrıs sorunu
5. Düşük maaşlar
6. Yüksek yaşam maaliyetleri
7. Yolsuzluk

EKONOMİ YILLARDIR İLK SIRADA

Kuzey Kıbrıs’ta halkın en büyük sorunu ekonomi. Ülkede yaşayan her 3 kişiden 2’sine göre önümüzdeki 2 yıl içerisinde ülke ekonomisi çok daha kötü durumda olacak. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) araştırmasına göre, vatandaşlar, kötü durumdaki ekonomi yıllardır hem ülkenin hem de vatandaşların en büyük sorunlar listesinin başında geliyor. CMIRS’in Mart 2024 araştırmasında vatandaşlara göre ülkenin en önemli sorunları şöyle sıralandı: “Ekonomik sorunlar”; “Enflasyon”; “Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler”; “Kıbrıs sorunu”; “Düşük maaşlar”; “Yüksek yaşam maaliyetleri” ve “Yolsuzluk.”

VATANDAŞIN MALİ DURUMU

CMIRS’in 500 kişiyle yüz yüze yaptığı ankete katılanlar, kendi ekonomik durumları konusunda geçmiş aylara kıyasla daha kötümser. Ankete katılan her 5 kişiden 3’ü mali durumunun iki yıl içinde daha da bozulacağını öngörüyor. Mart 2024 anketinde katılımcıların %59.13’ü iki yıl içerisinde kendi ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünüyor. Bu oran Aralık 2023’te %53.52 idi. Ancak, “kendi ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin” oranın da %13.98’den %17.10’a çıkması, iyimser beklentilerde yükseliş, “Aynı kalacak” (%23.74) diyenlerde ise düşüş olduğunu gösteriyor.

DAHA KÖTÜYE GİDECEK

Vatandaşın, ülkenin gelecekteki ekonomik durumuyla ilgili beklentileri şahsi beklentilerden çok daha kötümser. Katılımcıların yaklaşık %70’i ülkenin ekonomik durumunun önümüzdeki iki yıl içerisinde daha kötü olacağını belirtti. Bu oran üç ay önce %74 seviyesinde idi. Ülkenin ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise %5.4’te kaldı. Kendi ekonomik durumuyla ilgili beklentilere benzer bir şekilde ülkenin ekonomik durumu aynı kalacak diyenlerin oranı ise %15’ten %18’e yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu