EkonomiKıbrısManşetToplum

Halkın Partisi yetkilileri Kıbrıs Türk Harup Üreticileri Birliği’ni kabul ederek görüştü

Halkın Partisi yetkilileri Kıbrıs Türk Harup Üreticileri Birliği’ni kabul ederek görüştü.

Görüşme sonrası Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada harup hasadı bitmiş olmasına rağmen fiyatın açıklanmamış olması nedeniyle ortada ciddi bir mağduriyet olduğuna dikkat çekilerek “maalesef harup üreticisi yalnızlığa terk edilmiştir ve gayrimeşru hükümet ürüne Pazar bulma ve makul bir fiyata satılmasını sağlama konusunda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da süreci iyi yönetememiştir. Hükümetin bu konuda derhal üreticinin önünü açması çağrısı yapıyoruz” denildi.

Harup üreticileriyle yapılan görüşmede Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’a parti Genel Sekreteri ve Tarım Komitesi Başkanı ziraat yüksek mühendisi Turgut Alas ile İskele İlçe Başkanı Havva Elkovan da eşlik ederek Halkın Partisi’nin tarım politikasını ve bu tür konulara ilişkin çözüm önerilerini üreticilerle paylaştı.

Halkın Partisi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Halkın Partisi olarak Kıbrıs Türk Harup Üreticileri Birliği ile yaptığımız görüşmede bu yıl harupta yaşanan sorunları konuştuk. Genel anlamda gözüken sorunların hepsinin de esas kaynağının gayrimeşru hükümetin iş bilmezliği ve sorumluluktan kaçması olduğu çok açıktır. Üretici neredeyse hasadın sonuna gelmiş olmasına rağmen gayrimeşru hükümet herhangi bir fiyat açıklayamamıştır. Üretici ürünü kendi imkanlarıyla depolamaya çalışıyor ve biliyoruz ki her geçen gün üründe kayıplara sebep oluyor. Bir an önce yetkililerin özellikle pazar ve fiyat konusunda üreticiyi rahatlatacak adımları atması elzemdir, çünkü bu yıl zarar eden üreticinin önümüzdeki yıl bakım yapma olanağı olmayacaktır. Bu da gelecek yılın üretimini daha şimdiden olumsuz etkileyecektir.

BİNBOĞA NEDEN FİYAT AÇIKLAMIYOR?
Binboğa yetkililerinin “üreticinin zarar etmesine asla izin vermeyeceğiz” açıklamasının üzerinden üç hafta geçti. Neden fiyat açıklanmıyor ? Tabi Binboğa’nın da Turizm Bakanlığına bağlı olması bambaşka bir iş bilmezlik. Düşünün ki harup ihracat izinleri Tarım Bakanlığına, fakat fiyatı belirlemede yetkili olan Binboğa Turizm Bakanlığına bağlı. Böyle olunca da hepsi birden sorumluluktan kaçmak için topu birbirlerine atıyorlar. Binboğa’nın Turizm Bakanlığına bağlanmasının büyük yanlış olduğunu geçmişte söylemiş ve bunun kaosa ve keşmekeşe sebep olacağı konusunda uyarmıştık. Bugün bakıldığında maalesef ki haklı çıktık. Gayrimeşru hükümetin, ülkenin her alanında sebep olduğu tıkanıklık Binboğa’ya da yansımış durumdadır. Ülkenin kurumlarını rant kapısı olarak görenlerin hükümetinden farklı bir şey beklenmemelidir.

HARUP ÜRETİCİSİ YALNIZLIĞA TERK EDİLDİ!
Belli ki gayrimeşru hükümet ve Binboğa harup fiyatı ve pazarlanması konusunda hiç bir planlama yapmamış, geçen yıl üreticiden alınan ürünün dahi hala değerlendirilmeyip elde kalması, bu yılki ürünle ilgili pazar bulunması için herhangi bir çözüm üretilememiş olması bunun ispatıdır. Gayrimeşru hükümetin yapması gerekenleri üreticilerden beklemesi, hükümet kanadında herkesin sorumluluğu birbirine atarak zamana oynaması harup üreticileri için ciddi bir mağduriyet yaratmaktadır. Zaman geçtikçe ürünün miktarı da sağlıklı şekilde muhafaza edilmesi de zorlaşmakta ve üreticiler daha da zarara uğratılmaktadır. Halkın Partisi olarak bu sorunların çözümünün planlı üretimden, üreticilerin kooperatifleşerek sertifikalı üretim ve kendi pazar imkanlarını kendisinin yaratacağı yapısal bir dönüşümden geçtiği düşüncesindeyiz. Harup konusunu geçen yıldan bu güne adeta yüzüne gözüne bulaştıran hükümetin bu konuda derhal üreticilerin önünü açması çağrısı yapıyoruz !

Diğer Haberler

Başa dön tuşu