KıbrısManşet

Halkın yüzde 87’si iki sene içerisinde ekonomik durumunun daha kötü olacağı endişesinde 

Yapılan son araştırmaya göre halkın %94’ü iki sene içinde ekonominin daha kötü olacağını düşünüyor

Yapılan son araştırmaya göre halkın %94’ü iki sene içinde ekonominin daha kötü olacağını düşünüyor

 

Ayrı kutu

Vatandaşa göre ülkenin en önemli sorunları:

  1. Ekonomik sorunlar 
  2. Enflasyon
  3. Kıbrıs sorunu 
  4. Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler
  5. İşsizlik
  6. Düşük maaşlar

HALKIN BEKLENTİLERİ EN KÖTÜ NOKTADA… Ekonomik beklentiler de bugüne kadarki en kötü noktasına ulaştı. Kendi mali geleceği ve ülkenin ekonomik geleceği ile ilgili toplumun çok büyük bir çoğunluğu karamsarlık içerisinde. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Nisan ayı araştırma sonuçlarına göre ülkenin en önemli sorunları: Ekonomik sorunlar, Enflasyon, Kıbrıs sorunu, Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler, İşsizlik ve Düşük maaşlar olarak sıralanıyor.

MALİ DURUM DAHA DA KÖTÜ OLACAK… Araştırmaya göre, katılımcıların kendi ekonomik gelecekleriyle ilgili beklentilerinde karamsarlık artmaya devam etmektedir.  Geçtiğimiz dönemde (Nisan 2022) ankete katılanların %72.62’si önümüzdeki iki sene içerisinde kendi şahsi ekonomik durumunun daha kötüye gideceğini belirtmişken Haziran anketinde bu oran %86.3’e yükseldi. %6.54 iki sene içerisinde kendi mali durumunun ayni kalacağı öngörüsünde bulunurken sadece %7.15 oranında bir kesim ekonomik durumunun daha iyiye gideceğini düşünüyor.

EKONOMİDEN UMUDU KESENLERİN ORANI %94… CMIRS’in verileri halkın ülke ekonomisinden umudunu kestiğini gösteriyor. Ülkenin gelecekteki ekonomik durumuyla ilgili beklentiler vatandaşın kendi mali durumuyla ilgili beklentilerden daha kötü. Katılımcıların %93.87’si ülkenin ekonomik durumunun önümüzdeki iki sene içerisinde daha kötü olacağını belirtiyor. Bu oran Nisan anketinde %86.51 idi. Karamsarlığın giderek artıyor olması, toplumsal beklentilerin iyimser olmaması toplumun ruh halini de oldukça kötü etkilerken, değişim için adım atma istek ve olasılığını da düşürüyor.

EKONOMİK DURUMU İYİ OLANLAR SADECE %14’TE… Araştırmanın bir diğer sonucu da ailesinin durumunun iyi olduğunu söyleyenlerin oranındaki düşüklük oldu. Ailelerin mali durumu hakkında fikir verebilecek bir soruda; Katılımcıların sadece %14’ü ailesinin ekonomik durumunun iyi olduğunu belirtti. Katılımcıların %38.2’si harcamalarında sınırlamalar olduğunu, %33.2’si gelirlerinde azalma sebebiyle harcamalarını azalttığını, %14.2’si ise çok sıkıntılı bir mali durum içerisinde olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu