KıbrısManşet

Harper Orhon: Kıbrıs Türkünü aciz ve savunmasız gösterme çabaları işe yaramış

Kıbrıs Türkünü aciz ve savunmasız gösterme çabaları işe yaramış" diyen Harper Orhon, "Yazık bu ülkeye silah getiren bereketçiler, bomba yaparken ellerinde patlayan gençler, silah imal ederken şehit olan insanlar, ilk günden direniş gösteren kahraman bazı Türkler ve köyünü av tüfeği ile savunan Arpalıklı Aysel'e" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi


1974’te ilk öldürülen mücahit komutanlarından, sevilen tarih öğretmeni Ecvet Yusuf’un kendi adını taşıyan mezarda değil, başka bir beş kişilik mezarda kalıntılarının bulunması, gerek ailesinde, gerekse toplumda infial yaratmıştı. Adını taşıyan boş mezardan ‘solina’ çıkması ailesini derin şekilde yaralayan Şehit Ecvet Yusuf’un oğlu Harper Orhon da ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisine ilişkin düşüncelerini paylaştı.

“Gösteriyor ki Kıbrıs Türkü kendi yaşadıklarını da tam olarak bilmiyor. Zaman içinde yazılanlar çizilenler kendi tarihimizi kendi direnişimizi görmezden gelinmesini sağlamış. Kıbrıs Türkünü aciz ve savunmasız gösterme çabaları işe yaramış” diyen Harper Orhon, “Yazık bu ülkeye silah getiren bereketçiler, bomba yaparken ellerinde patlayan gençler, silah imal ederken şehit olan insanlar, ilk günden direniş gösteren kahraman bazı Türkler ve köyünü av tüfeği ile savunan Arpalıklı Aysel’e…

Hepsi unutulmuş. İşin garip tarafı bu mücadeleyi yapanların hakkını savunmak da yine bizlere düştü. Milliyetçi kesilen kesim filme bayılmış. TMT derneğinden yine tıs yok. Arkadaşlarının emeğine ne zaman saygı duydular ki? Zaten silah arkadaşlarının kanına canına saygı göstermeyen bu insanlardan başka ne beklenebilirdi ki zaten.

Kendi ülkesindeki insanları ayrıştıran ötekileştiren kin ve nefret üzerinden seçim kampanyası yürüten bir zihniyetin Kıbrıs üzerindeki siyasetleri tıkır tıkır işliyor. Bu ötekileştirme siyaseti bizde de işletilmeye başladı bu film de bunlardan biri. Bu filmi kim beğenmişse baktım başta milliyetçiler sonra sistemden geçinenler ve sistemin ödenekli evde oturanların çoğunluğu ve Rumun malına haksızca oturanlar” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.

“BİR ZAMANLAR KIBRIS’TA İNSANLAR BÖYLEYDİ”

Harper Orhon’un kız kardeşi Nilgün Ecvet Orhon da “Bir Zamanlar Kıbrıs’ta aileler ve insanlar böyleydi. Sizin ucube dizinizde anlattığınız gibi saçı sakalına karışmış dağınık insanlar değil” diyerek diziyle ilgili eleştirilerini aktardı ve 60’lı yıllara ait aile fotoğraflarından birini sosyal medyada paylaştı.

.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu