KıbrısManşet

Hasipoğlu: Oktay’ın Maraş konusundaki açıklamaları dikkate alınmalı

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, DISI Başkanı ve GKRY Cumhurbaşkanı adayı Averof Neofitu’nun Maraş’ı ziyaret etmesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, DISI Başkanı ve GKRY Cumhurbaşkanı adayı Averof Neofitu’nun Maraş’ı ziyaret etmesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Neofitu’nun, Kıbrıs Türk tarafına yaptığı; adayı birleştirme çağrısını ve  “Varosha kaybedilirse Kıbrıs kaybedilecektir ve seçim için değil ana yurdumuzdaki yıkımı görmek için buradayım” açıklamalarını eleştirdi.

Öncelikle Sayın Neofitu’nun Maraş’ı ziyaret etmesinden memnun oldum. Yıllardır Kıbrıs Türk’ünü bir gün federasyon çözümü olacak diye müzakere masalarında oyalamalarından dolayı kapalı tutulan bu bölgenin hayalet şehir olmaktan çıkıp, yeşermeye ve hayat bulmaya başladığını görmeye başlaması, bir Rum siyasetçi için önemli bir başlangıçtır diyen Hasipoğlu, bizim GKRY keyfini daha fazla beklemeye tahammülümüzün kalmadığını, Maraş’ın on yıllarca müzakerelerde statükonun bir simgesi haline geldiğini, bu statükoyu yıkan KKTC devletine teşekkür etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Eğer UBP ve Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar irade ortaya koyup, yeni bir siyaset anlayışı ortaya koymasaydı, bugün hala daha müzakerelerin 6 başlığından biri olan Toprak başlığı altında Maraş’ı müzakere etmeye devam edip Maraş’ı kapalı tutmaya devam edecektik. Bu yeni siyaset anlayışına Türkiye Cumhuriyeti de tam destek vermiştir. Adamıza gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yarımcısı Sayın Fuat Oktay’ın Maraş konusundaki açıklamaları dikkate alınmalıdır.   

Bugün itibarıyla 500 bin kişi Maraş’ı ziyaret etmiş, kamu alanları açılmış, o güzel sahilleri gerek kuzeyden gerek güneyden gelen insanlarla dolup taşmakta, mal sahibi olduğunu iddia eden şahıslar ise, TMK vasıtasıyla hakkını aramaya devam etmektedir. Elektrik, kanalizasyon, yollar ve tüm altyapı şu an Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli katkıları ile yenilenmektedir. KKTC toprağı olan bu bölge tüm adanın menfaatine olacak şekilde tam anlamıyla hazır hale gelmeye yavaş yavaş başlamıştır. Tabi ki, 46 yıldır kapalı kalan bir bölgeyi bir yıl içerisinde  1974 yılından önceki haline getirmek mümkün değildir. Bu kadar yıldır kapalı kalmasının müsebbibi de Kıbrıs Türk tarafı değildir. Reddettikleri tüm çözüm planlarında Kapalı Maraş GKRY devredilme imkanı vardı. Ancak çözüm masasında hep daha fazlasını istedikleri için, şimdi hem federal çözümden hem de Maraş’tan mahrum oldular. 

 

46 yıldır kapalı kalmasına sebep olan kendi yönetimleridir, kendi vatandaşlarına özür borçları vardır. Gelinen süreçte yapmaları gereken; hayali Maraş belediye başkanı seçmek yerine bizimle işbirliği yapmaları,  TMK başvuran vatandaşlarına engel olmamaları ve KKTC devleti ile eşit statüde müzakereye başlamalarıdır. Bizim hiçbir hak sahibinin malında mülkünde gözümüz yoktur. Herkes bizim mevzuatımıza tabi olarak  KKTC yönetimi altında yaşayabilir. Maraş’ı artık siyasi malzeme yapmaya da gerek yoktur. Şimdi bu bölgeyi ekonomiye ve turizme kazandırma zamanıdır. Eğer biz bu iradeyi ortaya koymasaydık, Sayın Neofitu de dahil bir çok Kıbrıslı Rum ve yabancı turist bu bölgeyi ziyaret dahi edemeyeceklerdi. Bize teşekkür kendi vatandaşlarına ise özür borçları vardır. Maraş meselesinde son gelinen durum budur.    

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu