GenelManşetTürkiye

Hayat kurtaran model zorunlu!

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ilçede yapılacak tüm yeni binalar için perde beton uygulaması zorunluluğu getirdi

Perde beton sistemi; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı modeli olarak biliniyor

Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan birçok ülkede hayat kurtaran model olarak isimlendirilen perde beton sistemi, düşük maliyetiyle dikkati çekiyor

TÜM DÜNYADA UYGULANIYOR…

Antalya’da 520 bini aşkın nüfusa sahip Muratpaşa’da, belediye meclisi, ilçede yapılacak tüm yeni binalar için “perde beton” uygulaması zorunluluğu getirdi. Belediye Başkanı Ümit Uysal, uygulamanın Güney Amerika ülkesi Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan birçok ülkede hayat kurtaran bir model olduğunu belirtti. Uysal, Türkiye’nin çok büyük bir afet yaşadığını belirtirken “Bir taraftan yaralarımızı sarmaya, dayanışma içinde olmaya gayret edeceğiz diğer bir taraftan da gelecekle ilgili kararlar alacağız” dedi.

BELEDİYE ÜCRETLERİ KALDIRILDI…

Ümit Uysal, “Muratpaşa’mızda binaların dayanıklılığını artırmak için mecburi olmasını öneriyoruz. Bu maliyeti de artırmayan bir şey. Teknik bir konu. Keşke bir devlet politikası olarak çok uzun yıllar önce buna geçebilmiş olsaydık. Şu andaki hasarımız çok daha düşük olurdu” diye konuştu. Bina güçlendirme çalışmalarında vatandaşın belediyeye ödemesi gereken ücretleri de kaldırdıklarını aktaran Başkan Uysal, riskli alan ilanı ya da riskli binayı belirlemeyle ilgili yetkilerin Ankara’da toplanmış olmasının sıkıntı yarattığını ve kentsel dönüşüm yetkisinin ilçe belediyelerine verilmesi gerektiğini anlattı.

PERDE BETON NEDİR?

Depreme dayanıklı yapıların kilit noktası olarak görülen Perde beton sistemi; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı modeli olarak biliniyor. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkılmasını sağlayabiliyor. İnşaat uzmanları perde betonun avantajlarını şöyle sıralıyor: Yatay salınımı azaltır; Kolay uygulanabilir, Maliyet uygundur; Deprem hasarını en aza indirir; Kısa sürede inşa edilebilir.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu