GenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Hayat pahalılığı ‘korkunç’ boyutta

KTAMS Başkanı Bengihan: Ücretlerdeki artışlar daha çalışanların eline geçmeden anlamını yitirdi

KTAMS Başkanı Bengihan: Ücretlerdeki artışlar daha çalışanların eline geçmeden anlamını yitirdi

 

HÜKÜMET UMARSIZ
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Türk Lirası’nın değer kaybetmesi nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ta “korkunç boyutlarda” hayat pahalılığı yaşandığını, dar ve sabit gelirli kesimlerin açlıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı. KTAMS Başkanı Güven Bengihan tarafından yapılan yazılı açıklamada, asgari ücret ve hayat pahalılığı artışının daha çalışanların eline geçmeden anlamını yitirdiği belirtildi. Halkın temel gıda maddelerini almakta dahi zorlandığına dikkat çekilen açıklamada, hükümet “umursamazlıkla” ve “göstermelik kararlar almakla” suçlandı.

“HERKES DİLEDİĞİ FİYATA”
Hükümetin yakın geçmişte aldığı ekonomik önlemlerin hatırlatıldığı açıklamada, “Göstermelik olarak aldıkları bazı kararlar havada kalmış, pratiğe yansımamıştır. Bazı tüketim maddelerinde KDV sıfırlaması yapılmasına rağmen hiçbir malın fiyatında düşüş olmamıştır.  Hükümetin, aldığı kararların takipçisi olmadığını, hiçbir denetim yapmadığını bilen tüccarlar alınan kararlara uymamakta, herkes dilediği gibi fiyat uygulamaktadır” denildi.

ÇALIŞANLAR EZİLİYOR
Yetersiz olduğu belirtilen asgari ücret ve hayat pahalılığı atışının daha çalışanların eline geçmeden anlamını yitirdiğine işaret edilen açıklamada, “Çalışanların, dar ve sabit gelirli kesimlerin hayat pahalılığı altında ezilmemesi için hükümet acilen tedbir alması gerekirken aksine her gün yeni zam kararları almaktadır. Yayımlanan emirnameyle ‘azami satış fiyatı’ belirleme adı altında on kiloluk tüp gaza 40 TL zam yapılmıştır. Seçimden on gün önce 5 TL’lik indirim yaparak seçimden sonra 40 TL’lik zam yapılması, hükümetin yönetim anlayışını açıkça ortaya koymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

BAŞBAKAN İMZASINA SAHİP ÇIKMADI
Bu arada, çalışanların, dar ve sabit gelirlilerin hayat pahalılığı altında ezilmemesi için sendikaların hazırladığı önerileri görüşmek için Başbakandan on gün önce randevu talep edildiği ancak, randevu talebine hâlâ yanıt verilmediği bildirildi. KTAMS’ın açıklamasında Başbakana duyulan güvensizlik vurgulanarak, geçen yıl Ekim ayında sendikalarla protokol imzalayan Başbakanın imzasına sahip çıkmadığı anlatıldı. Açıklamada, “Halkımız günden güne yoksullaşırken, gençlerimiz çareyi göç yollarında ararken sadece laf üretenler, lafla karın doymuyor, halkımız sizden insanca yaşanabilecek koşullar için icraat bekliyor” denildi.

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu