KıbrısManşet

“Hayat pahalılığının azaltılması için sendikacılarla görüşmeye hazırız”

Emlakçılar Birliği ve İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, GIYNIK Web TV’te Elif Dülger'in konuğu olarak emlak sektörüne asgari ücrete dair soruları yanıtladı.

Emlak sektörü ve asgari ücret değerlendirmelerinde bulunan Sungur, açıklanan ekonomik paketlerde ciddi bir iyi niyet gördüğünü ancak devletin kasasının boş olmasından dolayı destek imkanlarından yoksun olduklarını kaydetti.

Ülkedeki salgın durumunun göz önüne alınarak harcamaların planlanması gerektiğine vurgu yapan Sungur, aşılanma ile birlikte KKTC’nin yeniden canlanacağını söyledi.

“ADANIN CANI ÖĞRENCİLERDİR”

Öğrencilerin hedef olan 1 Nisan tarihinde gelmesiyle birlikte emlak gelirlerinde yükseliş yaşanacağına da değinen Sungur, “Gelecek öğrenciler karantina ve PCR ücreti ödemeyecek, yurt fiyatlarında yüzde 30 indirime gidildi ve aylık TL bazında ödeme sistemine geçildi. Bunlar öğrencinin gelmesi için teşviktir. İlk etapta 17 bin öğrencinin gelmesi adaya yeniden canlılık katacaktır.  Esnafında yüzü gülecektir ama aşılama programı hızlandırılmazsa ve açılamazsak gelecek öğrencinin kepenk indiren esnafa ne katkısı olacak? Bu süreçte anlaşıldı ki adanın canı öğrenciler” dedi.

Kapalı kaldığımız dönemde aşılanmanın da hızlanması gerektiğini savunan Sungur, “Bu süreçte aşılanma yüksek oranda başarılsaydı esnaf hareketlilik kazanacak, gelecek öğrencilerde koronasız bir yere gelmenin huzuruyla olacaktı” ifadelerini de kullandı

“EMLAK SEKTÖRÜ HER ZAMANKİNDEN DAHA GÜÇLÜ”

Pandemi sürecinde emlak sektöründe yaşananları da değerlendiren Sungur, “Emlak sektörü mahvolmadı. Emlakçılar ve müteahhitler battı ama sektör her zamankinden daha güçlü bir pozisyonda” dedi ve sektörün güçlü kalmasında en önemli sebebin İngiltere’de yaşayan ve Kıbrıs’a dönmek isteyen Kıbrıslı Türkler olduğunu sözlerine ekledi.

“HAYAT PAHALILIĞININ AZALTILMASI İÇİN SENDİKALARLA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ”

İşverenler Sendikası olarak, asgari ücret konusuna da değinen Sungur, asgari ücretin artırılması yerine devlet kanalıyla hayat pahalılığının ucuzlatılması tercih edilmeli dedi ve asgari ücret aynı kalsa dahi işverenin bunu ödeyemeyecek durumda olduğunu söyledi. Sungur, asgari ücret komisyonuna işveren olarak katılmadıklarını da belirtti ve şunları kaydetti: “Toplantının yapılacağı zaman ciddi bir şekilde salgının en kızışmış anlarıydı sokağa çıkamayan bir adam nasıl toplantıya gidecek? İşçi tarafı ve devlet tarafı katıldı.  Devlet, 4 bin 400 rakamını ortaya koydu. Asgari ücret aynı kalsa bile işveren ücreti verebilecek durumda değil.  İşverenin cebinde kuruş yok.  Devlet cidden hayat pahalılığında düzenlemeye gitmesi gerekir. İş veren olarak destek vermeye hazırız. Parayı artıramıyorsak ucuzlatmamız gerekir. Ödevimizi iyi yaparsak asgari ücretliyi geçinir duruma getireceğiz. Burada sendikacılara da görev düşüyor. Bizler hayat pahalılığının azaltılması için sendikacılarla görüşmeye hazırız” dedi.

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Devlet bazında emlak sektörü açısından yaşanan aksaklıkların düzeltilmesi halinde sistemsel ve hızlı çalışan kamunun oluşturulmasıyla emlak sektöründe arz ve talepten dolayı fiyatların yükseleceğini dile getiren Sungur, bir izleyicinin ‘Emlakçı olduğunu ileri sürerek kendisine konut satışı yapıldığını ancak dolandırıldığını’ söylemesi üzerine, izleyicilere gayrimenkul alımında uyarılarda da bulundu. Sungur, “Mal alacağınız emlakçının üyeler birliği ve sigortasını görmek isteyin. Bu tipte bir dolandırıcılık olduğu taktirde ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz biz gereken bilgiyi avukatımız verecek elimizden gelen her türlü yardımı da gösterilir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu