KıbrısManşetSağlıkSpor

Alternatif hayat

İnsan ömrü Allah’tan ortalama 120 yıl. Sigara içerseniz eksi 20 yıl, kötü beslenme eksi 10 yıl, eksi 10 da tatil almamaya etti mi toplamda 40 yıl! Buna ek olarak da stres ve diğer çevresel hayatları dahil edersek toplamda 60 yıllık’ kaliteli ömrümüz kalmış, o da kısmet olursa

Yaz Okulu 2021 filân darken David Corfield’in “Why Do People Get III?”sini yeni bitirdik. İlgili kitabın ana fikri ise “Neden hastalanıyoruz” merkezinde. E neden olmasın? ‘İnsan ömrü Allah’tan ortalama 120 yıl. Sigara içerseniz eksi 20 yıl, kötü beslenme eksi 10 yıl, eksi 10 da tatil almamaya etti mi toplamda 40 yıl! Buna ek olarak da stres ve diğer çevresel hayatları dahil edersek toplamda 60 yıllık’ kaliteli ömrümüz kalmış, o da kısmet olursa.

İşte burada alternatif tıp veya modern tıp yerine ‘Alternatif Hayat’ devreye girmeli mi? Tabiî ki de. Bu fâni dünyadaki en önemli varlığımız sağlığımız. Arkasından da îmânla huzur ve yanında da mutluluk geliyor vesselâm. Mutluluğun en önemli kriteri ise ‘iş doyumu’; Bir başka deyişle işini sevmek’ten geçermiş diyor sosyal bilim çalışan insanlar. Hâl böyle olunca elimizin kiri parayı kazanmak için; kaliteli beslenme, dinlenme ve egzersiz şart.

Bir defa un ve şekerden kurtulursak zaten “Hastalıkların yüzde 30’unu halledeceyik” diyor uzmanlar. İşlenmiş gıdalar mı? Uzak durmakta fayda var. Doğal yağları zaten zeytin, et ve diğer çiğ kuru yemişlerden alıyoruz. Yanına da doğal proteinleri (peynir, süt, yumurta) çaktık mı işlem tamam! Karbonhidratı da ‘az meyve ve az bulgurdan’ alırsak tadından yenmez.

Bunların yanında da kaliteli uykuyu da asla ihmâl etmeyelim, zira ‘uyku bir törendir’ a dostlar. Son bölümde de yüksek güç verimi için her gün bir saat egzersiz şart. Ne mi yapalım? Canımızın çektiğini yapalım zira bizler robot değiliz a dostlar! Beynimiz var, kalbimiz var; yeter ki ‘hareket’ olsun. O zaman hiç evelemeden ve de gevelemeden nasıl yaşadığın ve neler hissettiğin konusunda gerçeklerle ‘yüzleşmek’ zorundasın değerli okuyucum. E hade ‘yüzleş’ ve hade ‘Alternatif Hayat’ dahilindeki ortamlara dal. Sağlıkla.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu