GenelKıbrısManşetYaşam

Hayattaki anlamlarınızı belirleyin

Yaptığımız işi sonuna kadar sürdürebilme yeteneği bizim konsantrasyon yeteneğimizden geçer. Yeter ki hayattaki anlamlarınızı belirleyin

Modern fiziğin kuramlarının oluşmasında büyük katkıları olan ünlü bilim insanı Albert Einstein bir konuşmasında; “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir” demiş. Usta ile hemfikiriz zira her birey hayal gücü kadar bu dünyada vizyon ve de kariyerini yönetir.

Gerek bireysel, gerekse takım sporlarından ekmek yiyen sporcu, hakem veya antrenörlerin iyliği için bu konulara el atmak lâzım. Bu süreçte de n’apmak lâzım? Hedefte öncelik seçimi yapmak ve ona odaklanmak lâzım. Odaklanma bildik “konsantrasyonu” ifade eder. Buradaki düşünce sadece belli bir noktaya odaklanır. E Konsantrasyon bozulur mu? Asla. Ancak yönü değişir. İşte, sporcu icra ettiği spor dalı esnasında tüm düşünce ve benliği ile sürece odaklanmalıdır.

E’ee! E’eesi “Bakmak başka, görmek başka” sözü var ya, burada da bir takım konsantrasyon geliştirme stratejilerinden söz etmemiz mümkün. Şöyle ki; “Ne istediğinizi kafanızda netleştirin… Hayattaki anlamlarınızı belirleyin… Tüm engellerinizi tanımlayın… An’ı yaşama ilkesine uyun… Ne geçmişi, ne de geleceği düşünmeyin… Sadece yapacaklarınıza odaklanın… Hata esnasında sakin olun…  İtirazlarınız esnasında da soğukkanlı olun… Çok fikir değiştirmeyin ama B planınız da olsun… İyimserliğinizi her zaman koruyun… Duygularınızı yönetmede ısrarcı olun… Olumlu konuşun ve de davranın… Bir uzmandan bu konuda profesyonel destek alın ve yaptığınız işe önem verin”. İşte, ‘mükemmel performans için, mükemmel odaklanma’ konuları özetle bunlar.

Konsantrasyonumuz sayesinde başarı sürdürülebilir bir hâl alıyor. Aksi takdirde salt fiziksel egemenlik yetmiyor. Hele hele bir takım spor dalları var ki salt odaklanma ile yüksek performans sergilenebiliyor. İngiliz şair ve oyun yazarı  William Shakespeare bir konuşmasında; “Bedenimiz bizim bahçemizdir. İrademiz de onun bahçıvanı” demişti. Bahçıvan efendi bahçeyi güzelleştirirken neye ihtiyaç duyar? Tabiî ki konsantrasyona.

Son söz mü?; Yaptığımız işi sonuna kadar sürdürebilme yeteneği bizim konsantrasyon yeteneğimizden geçer. Yeter ki hayattaki anlamlarınızı belirleyin. Derin başarı dileklerimle…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu