EkonomiGenelKıbrısManşet

Haziran’da enflasyon yüzde 3.14 oldu

Yüzde 8.83’e çıkan 6 aylık enflasyonu maaşlara yansıyacak

KKTC’de Haziran ayı enflasyonunun %3.14’e, 6 aylık enflasyonun %8.83’e, yıllık enflasyonun %19.93’e uçtuğu açıklandı. Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’ni bugün yayımladı.

Kurumun verilerine göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon %19.93 oranına, Aralık 2020 sonu itibarıyla (2021 enflasyonu) %8.83 oranına yükselirken, Haziran ayı enflasyonu (Mayıs ayına kıyasla) ise %3.14 düzeyine çıktı.

İstatistik Kurumu, Ocak enflasyonunu %0.48 (binde yarım) oranında, Şubat enflasyonunu %-0.02 (binde eksi 2) oranında, Mart enflasyonunu %1.39 oranında, Nisan enflasyonunu da 1.62 oranında, Mayıs enflasyonunu da 1.62 oranında açıklamıştı.

Enflasyonun Haziran ayı içerisinde hükümetin özellikle akaryakıt fiyatlarına yaptığı zamdan ve bu zammın temel tüketim maddelerine olan yansımasından kaynaklanan etkiyle arttığı belirtiliyor.

Ekonomistler Türk Lirası’ndaki değer kayıplarından Temmuz ayında da sürmesi halinde tüketici fiyatları endeksindeki yükselişin bu ayda da süreceğine işaret ediyor.

KKTC Anayasa Mahkemesi’nin UBP-DP-YDP hükümetinin hayat pahalılığı maaş ve ücretlere yansıtılmasını dondurduğu yönündeki kararını iptalinden sonra enflasyon rakamı daha da önem kazandı. Mevcut yasalara göre, hükümetin Temmuz ayı sonunda Ocak-Haziran arasındaki hayat pahalılığı oranını maaş ve ücretlere yansıtması gerekiyor.

HAZİRAN’DA HER ŞEYİN FİYATI ARTTI

İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Haziran ayında tüm ana mal hizmet gruplarında artış oldu. Bir önceki aya göre en yüksek artış %8 oranıyla lokanta ve oteller ana grubunda saptandı.

Veriler Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %1.16, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0.24, Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %0.91, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %1.36, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %5.96, Sağlık ana grubunda %4.65, Ulaştırma ana grubunda %7.68, Haberleşme ana grubunda %1.39, Eğlence ve Kültür ana grubunda %0.76, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda da %0.37 artış gerçekleştiğini gösteriyor.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 423 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 65 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş saptandı.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %188.59 ile Limon, %160.46 ile Beyaz Sarma ve %159.11 ile Marul olurken, en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç malda; %83.24 ile Karpuz , %79.69 ile Kavun ve %44.50 ile Taze Börülce ön plana çıktı.

TÜRKİYE’DE DE ENFLASYON YÜKSEK GELDİ

Öte yandan, Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu enflasyon verileri bir kez Türkiye’de TÜİK’in açıkladığı verilerin üzerinde geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Haziran’da enflasyondaki yükseliş son iki yılın zirvesine çıkarken, yıllık enflasyon %17.53 seviyesinde açıklandı.

TÜİK’in resmi verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında aylık %1.94 seviyesinde saptandı.

Üretici Fiyat endeksi (ÜFE) ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %42.89 arttı. Aylık bazda artış ise %4.01 oldu. Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas daha da açıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu