EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetToplumYaşam

Hellim, et, süt ve ekmek fiyatlarında pandemiye bağlı artış var

Mevcut sorunlar varken tahıl fiyatlarındaki artışa bağlı olarak hellim, et, süt ve ekmekte fiyat artışları bekleniyor.

Çeviri – Meyil Avcan

Üreticiler tarafından yakın gelecekte, koronavirüs pandemisinin dayattığı küresel durumla doğrudan ilişkili bir dizi faktöre bağlı olarak hellim, et, süt ve ekmekte fiyat artışları bekleniyor. Mevcut sorunlar varken tahıl fiyatları da %30-40 arttı.

Kyriakos Kailas, çiftçiler için büyük sorunun tahılların ne kadara mal olduğu değil, var olup olmadığı konusu olduğundan söz ederek, Çin’den gelen yoğun talep nedeniyle genel olarak Avrupa’daki stokların sınırlı olduğunu, aynı zamanda Çin’in ihtiyaçlarına hizmet etmek için gemi filolarının ağırlıklı olarak kendi ihtiyaçlarına hizmet ettiğini açıkladı.

Tarım Bakanı’nın tepkisini çeken ve hatta kışkırtan bir diğer önemli konu da, Güney Kıbrıs’ın stratejik rezervler oluşturmak için aylar önce mevzuat çıkarmasına rağmen, teknokratların geç kalması ve bugün hiçbir stratejik rezervin olmamasına vurgu yapıldı.

Mevcut koşullarla, var olan büyük ihtiyaçlar ve aynı zamanda azalan tahılın eski orana dönebilmesinin 1-2 yıl süreceğine dikkat çekti.

Durumun çok ciddi olduğuna değinen Kailas, herkesin hayvanlarını besleyebilmesi için tüm yetiştiricilere küçük miktar dahi olsa destek verildiğini söyledi.

Yakın gelecekte, tüm durumun getirdiği artışları absorbe etmeyi başaran üreticilerin, canlılıklarını sağlamak için fiyatlarını artıracaklarını belirten Kailas, hellim, süt, ekmek ve et gibi temek tüketim gıdalarında fiyat artışın artık kaçınılmaz olduğunu aktardı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu