EkonomiGenelManşetTürkiye

Hem anlamsız hem endişe verici

TC Merkez’in faiz artışında yine beklentilerin altında kalmasını değerlendiren ekonomistler karamsar tablo çizdi

KKTC’DE SADECE İZLİYORUZ

 Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini beklentilerin altında artışla %17.52’e yükselterek, sıkılaştırmanın kademeli devam edeceği mesajının ardından ekonomistler “olanı-biteni” anlamaya çalışıyor. Piyasalarda hem Türk Lirası’nın değerinin artması hem de enflasyonun düşmesi yönünde iyimser bir beklenti bulunmuyor. Ekonomistler faizlerin beklentilerin altında artışının sağlıklı bir normalleşme politikasına ilişkin soru işaretlerini artırdığına dikkat çekiyor. KKTC’de de ekonomi ve finans çevreleri Türkiye’deki gelişmeleri dikkatle takip ederken, “en azından muhasebe işlemlerinde stabil para birimine geçilmesi” tartışmaları da yeniden alevlendi.

“ENDİŞE VERİCİ”

 Faiz artışı hakkında karamsar değerlendirmeler yapan ekonomistlerden biri de dünyaca ünlü Prof. Dr. Daron Acemoğlu oldu. Acemoğlu, Twitter’dan şunları yazdı: Merkez Bankası’nın 250 puan faiz artırması ve enflasyon ile ekonominin geleceğinin Orta Doğu’dan gelen paraya bağlanması, gerçekten endişe verici. Bu ne yazık ki şu anki politikaların bir tek kısa dönemde kaynak getirmek üzerine olduğunu vurguluyor. Yurtdışından finansmanın enflasyonu nasıl dizginleyeceğini hala anlamış değilim. Bunu bir teorisi var mı acaba? Daha derin problem: Türkiye’nin yapısal bozukluklarına çare getirecek hiçbir şey yapılmadığı aşikar. Belki ufak tefek faiz artışlarıyla ve Orta Doğu’dan gelen kaynaklarla seçime kadar ekonomi ayakta kalır, belki ayakta kalmaz. Ama ülkenin ekonomik potansiyelinin savrulduğu kesin. Çok yazık.”

TL %31 DEĞER KAYBETTİ

 Türkiye piyasalarında dolar/TL bu hafta 27.05 zirvesine yükseldikten sonra dalgalı bir seyir izlese de zirve seviyelerine yakın kaldı. Türk Lirası %20’si Haziran ayında olmak üzere, bu yıl dolar karşısında %31’e yakın oranda değer kaybetti. Türkiye’deki gelişmeleri dikkatle takip eden KKTC serbest piyasasında dün saat 14.00 sıralarında dolar 27.15; Euro 30.30; sterlin ise 34.99 TL’den alıcı buluyordu. Sterlinin 35.55’ten 35’in altına gevşemesi özellikle dikkati çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu