KıbrısManşetSiyaset

“Hem gayrimeşru hem suç ortağı hükümet”

HP MYO üyesi Aral Moral katıldığı televizyon programında sahte diploma olayıyla ilgili konuşarak, "Geriye dönük bir suçu kapamak için yasa mı çıkaracaklar? Hükümet gayrimeşru bir hükümettir. Ama bunun yanına başka bir özellik daha eklediler belli ki.  Hem gayrimeşru hükümettiler ama aynı zamanda suç ortağı bir hükümettirler de" dedi.

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı üyesi Aral Moral, TV 2020’de Özlem Çimendal’la Güne Merhaba programının konuğu oldu. Ülkede  son dönemde yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarının ardından tutulacak bir dal kalmadığını belirten Aral Moral, son günlerde patlak veren skandalların geçmişin bir birikimi olduğunu söyledi. Moral, “Geçmişte duyuyorduk ortaya çıkmıyordu, şimdi çıkıyor. Bu kapalı yapı içerisinde olan KKTC’de kurulmuş bir düzen. Kendi kendimize çalıp oynadığımız bir yapı. Biz Halkın Partisi olarak ilk kurulduğumuz dönemde mevcut yapının sürdürülemeyeceğini belirtmiştik” dedi. Gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir durumu olduğunu söyleyen Moral, bu sistem, yapı ve yönetimle bir yere varılamayacağını ifade etti. Moral, Biz ‘temiz siyaset, temiz toplum’ dediğimizde bize kızanlar şu anda ortaya çıkan alengirli işlerde bunun gerçekten yapılması gerektiğini görmüş oldular. Eski siyaset anlayışıyla hayatımızı sürdüremeyeceğimizi, yürütemeyeceğimizi de zamanında söylemiştik” şeklinde konuştu.

“İlk gündeme getiren parti olarak takibini yapmamız doğaldır”

Halkın Partisi’nin ortaya çıkardığı sahte diploma skandalıyla ilgili kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan Moral “Sadece bu konu değil, başka bir çok konuda polise şikayet eden birinci el nokta olduğumuz için diploma olayını da takip ediyoruz. İlk gündeme getiren parti olarak takibini yaptığımız konuda bilgi almamız ve paylaşmamız gayet doğaldır” dedi.

“Şüphe varsa araştırılması gerek”

Yaşanan olaylarda sadece tek bir kuruma odaklanılmasını da değerlendiren Aral Moral “Başka üniversitelerle iligili söylenti, dedikodu duyuyoruz ama şüphe varsa araştırılması gerektiği aşikardır. Yeni ve temiz bir sayfa açmak istiyorsanız bunu kirli sayfaların üzerinde yapamazsınız. Bu yüzden kirlenen yerleri düzenleyip onun üzerine yenisini açmanız gerekir. Diğer üniversitelerin de böyle olayları var diyecek olan otorite ben değilim” dedi.

“Çürüklerle sağlamları ayırmak gerekir”

Yükseköğrenim sektörünü aynı kefeye koymamak gerektiğini belirten Moral iyilerle kötüleri, çürüklerle sağlamları yayılmaması için ayırmak gerektiğine dikkat çekti. Moral, sadece bu konularla ilgili değil, bazı üniversitelerin insan kaçakçılığı ile ilgili bağlantıları olduğunun da söylendiğine değinerek, bir arınma, temizlenme yaşanacaksa önce kötüyü görüp doğrunun değerini hatırlamak gerektiğine değindi.

“Hem gayrimeşru hem suç ortağı hükümet”

Olayların ortaya çıkmasından çok hasıraltı edilmesinin çok tehlikeli olduğunu söyleyen Moral şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanı ceza konusunda açıklamasını sonradan yalanladı ama düşüncesi bile kötü. Hükümet ortaklarından biri, Pişmanlık Yasası çalışması var diyor, birisi yok diyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu sürece ve hukuka müdahaledir. Geriye dönük bir suçu kapamak için yasa mı çıkaracaklar? Hükümet gayrimeşru bir hükümettir. Ama bunun yanına başka bir özellik daha eklediler belli ki.  Hem gayrimeşru hükümettiler ama aynı zamanda suç ortağı bir hükümettirler de.  Gözaltına alınanlara bakıyorsunuz hükümet ortaklarından birinin eski bakanı, müsteşarı, özel kalemi. Vekillerinden birinin adı geçiyor. Bütün bunlara baktığınızda ve pişmanlık yasası düşüncesine baktığında doğal olarak gayrimeşru hükümet olmanın yanında suç ortağı hükümeti sıfatını koyabiliriz”

“Alıp kullanmak da bunu örtmeye çalışmak da suçtur!”

Diploma skandalında ‘aldım ama kullanmadım’ savunmasının öne çıktığını belirten Moral, bunun bir suç olduğunu vurguladı. Moral, “Bu bir suçtur. Ülkeyi yönettiğini iddia edenler bu yönde bir akıl vermeye çalışıyor. Kim dedi bunun suç olduğunu? Yani sahte bir pasaport alsak ama kullanmasak bu da bir suçtur. Karşı taraf gelin size diploma verelim dedi diye almış olmak suça ortak olmadığınız anlamına gelmez. Ama aldıkları diplomalarla bürokraside diğer kişilere göre bir adım öne geçmiş oluyorlar hem makamları yükseliyor hem barem içi artış elde ediyorlar bir de bunun üzerine emekliliklerinde artış alıyorlar. Bu devleti çalmak, dolandırmak değil midir?” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu