KıbrısManşetSağlıkToplum

Her siren bir yardım çığlığı

112 Acil Servis Birimi, 2023 yılında adanın dört bir yanına ‘Hızır’ gibi yetişti, on binlerce vakaya müdahale etti…

DEVRİM DEMİR

112 Acil Servis Birimi, 2023 yılında adanın dört bir yanına ‘Hızır’ gibi yetişti, on binlerce vakaya müdahale etti…

ZAMANLA YARIŞIP, YARDIMA KOŞTULAR
Dünyada “sarı yelekli, mavi ışıklı melekler” diye nitelendirilerek ve deyim yerindeyse el üzerinde tutulan “112 Acil Servis” çalışanları, ülkemizde el üzerinde tutulmak bir yana dursun tacize bile uğruyor. KKTC genelinde 15 istasyondan, 22 ambulans ile acil sağlık hizmeti veren “112 Acil Servis” personeli, bazı kendini bilmez kişiler tarafından birtakım çirkinliklere maruz kalmalarına rağmen, “Önce insan, önce sağlık” diyerek görev bilinci ile hareket etmekten vazgeçmiyor. Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde acil bir hastanın canını kurtarmak için canla başla hastaneye ulaşma derdinde 112 Acil Servis birimi. Başta trafik kazaları olmak üzere kalp krizi ve daha pek çok çeşitteki kaza ve olaylara ‘Hızır’ gibi yetişerek can kurtarmaya çalışan ‘112 Acil Servis’ ekipleri geçtiğimiz yıl içinde toplam 36 Bin 391 adet vakaya koştu. Çağrı merkezine yağmur gibi yağan binlerce ihbarın bir kısmı asılsız ve yanıltıcı bir kısmı ise acil olmayan vakalar da olabiliyor. Her türlü olaylar karşısında, adeta ‘kelle koltukta’ vatandaşın imdadına koşan, trafikte ambulansa yol vermeyen duyarsız sürücülerle mücadele ederek acil durumlara yetişmeye çalışan sarı yelekliler, vatandaştan anlayış ve sakinlik bekliyor.

VAKA SAYISI KATLANARAK ARTTI
112 Ambulans Sorumlu Doktoru Başhekim Yardımcısı Dr. Hasan Birtan, çağrılarla gelen vakaların her yıl arttığına değindi. Birtan, asılsız ve acil olmayan çağrıların binlerin üzerinde olduğuna değinerek, acil vakalarda ise son yıllarda bin ve iki bin arasında artış olduğuna vurgu yaptı. Ada geneli 15 istasyonları, 22 ambulansı, 30 paramedik, 74 hemşire ve 63 ambulans şoförü olduğuna değinen Doktor Birtan, 7/24 çalışan bu ekibin çok büyük bir özveri ile en zor şartlarda en hızlı şekilde vatandaşa yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

EN FAZLA İHBAR LEFKOŞA’DAN ALINDI
“112 Acil Servis’ine 2023 yılı içerisinde yapılan 36 bin 391 yardım çağrısının 7 bin 199’u Lefkoşa merkezden yapılırken, yardım çağrılarının 5 bin 251’i Girne merkezden, 4 bin 106’sı Mağusa’dan, bin 605’i Cengiz Topel’den, 562’si Ercan’dan, bin 457’si Güzelyurt’tan 1022’si Akdoğan’dan, 607’si Erenköy’den, 808’i Geçitkale’den, 1073’ü İskele’den, 1295’i Lapta’dan ve yüzlercesi diğer istasyonlardan yapıldı. 2004 yılında kurulan 112 Acil Servis, kurulduğu günden bugüne ciddi bir ağ oluşturarak güçlü bir ekiple adanın dört bir yanında hizmet vermekte.

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu