GenelKıbrısManşetToplum

Ülkede apartman kültürü çok zayıf

Apartmanlarda yaşayan kişi sayısı son yıllarda katlanarak artıyor ama sıkıntılar da beraberinde geliyor

Apartmanların ciddi bir bölümünde ortak kullanılan merdivenler pislik içinde, asansörler de sürekli arızalı. Değişen nüfus yapısı ve farklı kültürler nedeniyle apartmanlarda gürültü-patırtı-kavga eksik olmuyor

DEĞİŞEN NÜFUS YAPISI…

Kuzey Kıbrıs’ta apartmanlar mantar gibi kentlerin her tarafında çoğalırken, buralarda yaşayan kişi sayısı da katlanarak artıyor. Ancak, “müstakil evlerde” yaşamaya alışkın Kıbrıslılar apartman yaşamına bir türlü alışamıyor. Apartmanların ciddi bir bölümünde ortak kullanılan merdivenler pislik içinde, asansörler de sürekli arızalı. Ayrıca hem çalışmak için hem üniversite eğitimi için hem de başka amaçlar için Türkiye ve üçüncü ülkelerden gelenlerin sayısındaki büyük artış, apartmanlar açısından da başka sosyal sıkıntıları beraberinde getiriyor.

YAŞANAMAZ HALE GELEBİLİYOR…

Yerli veya yabancı olsun birçok kimse apartmanda nasıl yaşanır, apartman kültürü nedir, bilmiyor. Bunların üzerine bir de “yatırım için satın alınan daireleri” kiralayıp, bir daha uğramayan konut sahipleri de eklenince birçok apartman yaşanamaz hale geliyor. Başkasının malında oturanlar veya birçoğu daha az gelişmiş ülkelerden gelen kiracılar bir dert, apartmanda ısrarla hayvan besleyen başka dert. Biri konser veriyor, öteki bitmeyen tamiratlar yapıyor, beriki her gün balkon yıkayıp, çamaşır asıyor. Bu olumsuzluklar Ombudsman raporuna bile yansımış. Girne’deki örnek bir vakada “Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası” ile “Belediyeler Yasası” uyarınca sorunların çözülebileceğine de vurgu yapılmış.

YASAYA UYULURSA…

35/2010 sayılı Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası’nın 6. maddesi kat mülkiyetinde ve kat irtifakında ortak kullanım alanlarının ne olduğunu belirliyor. Yasanın 18. maddesi kat malikleri ve/veya kiracıların arsa payları oranında ortak kullanım alanları üzerinde hak sahibi olduklarını düzenlerken, 20. maddesi ortak kullanım alanları kullanılırken apartman sakinlerinin gerekli dikkat ve özeni göstermeleri, birbirlerini rahatsız etmemelerini içeriyor. 51/1995 sayılı Belediyeler Yasası ise belediyelere; temizlik, gürültü ve rahatsızlıkları önleyici önlemler alınmasını ve cezai yaptırım uygulaması yetkisi veriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu