KıbrısManşetSiyaset

Herkes aynı şeyi söyleyip duruyor

Mevcut düzenden nemalananların çoğunlukla  bu söylemin arkasına saklanarak günü kurtarmaya çalışmalarından. Yoksa hedef doğru

“Kendi Ayakları Üzerinde Duran Bir Ekonomi” Ve fakat kimse bunun için yeterli çabayı göstermiyor..

Peki neden?

Mevcut düzenden nemalananların çoğunlukla  bu söylemin arkasına saklanarak günü kurtarmaya çalışmalarından. Yoksa hedef doğru..

Kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapıyı oluşturma zamanı geldi ve geçiyor bile..

Ve tabi bunun için yapılması gerekenler de belli. Dolayısıyla her şeyden önce güçlü,cesur ve kararlı  bir siyasi yönetimin ortaya çıkarılması lazım.

Yani güçlü bir hükümete ihtiyaç var.

Sonrası da ekonomik alanda işinin ehli kişilerden oluşacak bir çalışma grubu gerekiyor. Zira böylesi bir planlamayı sadece siyasetle makam sahibi olmuş kişilerin yapması mümkün değildir..

Elbette önceliğimiz olan ekonomi içinde kendi kendine yeten bir ekonomiyi tesis etmek için paydaşların geniş yelpaze içinde yardımlaşmasına ihtiyaç var. Bunu siyasi sebeplerine odaklanmak yerine toplumsal bir reçete olarak görmek elbette en doğru olandır… Mevcut koşullarda ekonomi planlaması hiçbir siyasi partinin tek başına içinden çıkacağı bir konu değildir. Nitekim bugüne kadar bunu başaranı da görmedik.

O halde burada sorun toplumsaldır.

Ne sadece “X”partinin meselesidir bu, ne de “Y” partisinin. Burada esas olan konuyla ilgili tüm paydaşların ortak akılla süreci yönetmesidir. Kaldı ki bunun başka bir yolu yoktur. Ekonomi politikaları iktidara gelen giden partilerin iki dudağı arasından çıkarılmalıdır artık. Bunun devlet nezdinde süreklilik arz edecek politikalarla yönetilmesidir esas olan. Yani bir iktidar gidince ekonomide izlenen politikalar o iktidarın gitmesiyle birlikte çöpe atılmamalıdır. Bu politikaları devlet politikası ayrıcalığında gelen hükümetler tarafından devamı sağlanmalıdır. Bundan dolayıdır ki ekonomi politikaları toplumsal bir çabayı gerektirmektedir. Bunun içinde ekonomi  hiçbir siyasi iktidarın tek başına yürütebileceği bir konu değildir. Ekonomik konular ve planlamalar işinin ehli paydaşları ile yapılacak çalışmalardan sonra süreklilik arz edecek ve hükümetlerin gelip gitmesiyle son bulmayacak bir sistemin tesisi mutlaka sağlanmalıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu