KıbrısManşetSağlık

Herkes çok hızlı kilo vermek ister

herkes çok hızlı kilo vermek isterKuşkusuz herkes çok hızlı kilo vermek ister. Ama hiçbir zaman bu kiloların nasıl ve nerden gittiğini vücudumuza ne gibi zararlarının olduğundan size bahsedilmez. Ben bu yazımda sizlere neden hızlı kilo verilmemesi gerektiğinden bahsedeceğim

1 haftada 5 kilo , 2 haftada 10 kilo verdik. Bravo vücudunuza çok güzel bir iyilik yaptınız. Kuşkusuz herkes çok hızlı kilo vermek ister. Ama hiçbir zaman bu kiloların nasıl ve nerden gittiğini vücudumuza ne gibi zararlarının olduğundan size bahsedilmez. Ben bu yazımda sizlere neden hızlı kilo verilmemesi gerektiğinden bahsedeceğim.
🔴Kilolar hızlıca geri gelir !

Hızlı verilen kilolar aynı hızla vücuda geri döner. Verilen kiloların yeniden hızla geri dönmesinin asıl sebebini, kilo vermek için yapılan düşük kalorili diyetler olarak düşünebiliriz. Hızlı kilo vermek için yapılan ilk girişim karbonhidrat ve proteinden fakir, enerji bakımından yetersiz, vitamin-mineral açısından vücudun ihtiyaçlarını karşılamayacak bir beslenme programını uygulamaktır. Kilolar bu şekilde hızlı bir şekilde gitse de, bu diyet tutumu uzun süre tolere edilemeyeceği sebebiyle ve kişi normal beslenme seyrine döneceği için kilolar yeniden hızla gelir. Önemli olan uzun vadeli kiloların gitmesini sağlamaktır. Bu doğrultu da uygulanması en mantıklı olan yol; uzman kontrolünde kişinin fizyobiyolojik ihtiyaçlarının düşünüldüğü, kilosunun yaşının, soysal ve ekonomik hayatının hesaplanarak planlandığı, tamamen bireye özel beslenme programıyla kilolarından kurtarmaktır.

🔴 Kas kaybı !

Uzun zaman düşük kalorili diyete maruz kalan vücut, aç kalarak kas kaybetmeye başlar. Organlarımız beslenmeyle doğru ilişki içinde olduğu için karaciğer ve böbrek kas kaybına bağlı olarak fonksiyon kaybetmeye başlar. Uzun süren düşük kalorili diyetlerin sonucunda; kalp kaslarının bile kaybı ve hatta kemik yoğunluğunda azalma meydana gelebilir. Kemik yoğunluğunun azalması eklem ağrılarına, yorgun uyanmaya neden olurken, kalp kaslarının kaynı sonucunda kalp krizleri görülebilir.

🔴 Kan şekerinin düşmesi !

Hızlı kilo vermek adına uygulanan düşük kalorili diyetler genelde karbonhidrat açısından oldukça fakirdir. Alınan az kalorinin yanında karbonhidrat tüketiminin de çok az olması kan şekeri seviyesinin sürekli düşük seyretmesine sebep olur. Bu durum açlık hissinin artmasına hatta zaman zaman dayanılmaz hale gelmesine, asabiyete, halsizlik ve yorgunluğa yol açar. Açlık durumu daha da uzarsa; odaklanamama, zihinsel bulanıklık hatta efor gerektiren işlerle uğraşırken bayılmalara sebebiyet verebilir.

🔴 Metabolizma hızınız yavaşlıyor!

Kısa sürede hızlı kilo vermek kas kaybına ve metabolizmayı düzenleyen tiroid hormonları gibi hormonların salgılanmasının bozulmasına bağlı olarak metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Yavaşlayan bir metabolizma ise günlük harcanan enerjinin azalması anlamına gelmektedir. Buna bağlı olarak da kilo vermekte daha çok zorlanmaya başlarsınız ve kilo almaya daha yatkın hale gelirsiniz.
Not:Yukarda da görüldüğü gibi hızlı kilo kaybı yarardan çok sizlere zarar verir. Lütfen işini doğru şekilde yapan bir profesyonele danışıp sadece size özel olan bir sağlıklı beslenme programına sahip olun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu