GenelKıbrısManşetSpor

Hesapsız kitapsız yönetim olmaz!

Basketbol Federasyonu yönetimi, yönetmekten bihaber. göreve geldikleri günden bugüne yaklaşık 1 yıl 2 ay geçti ancak zorunlu olan yıllık mali genel kurulu yapmadılar. yasa ve tüzüklere göre bu durum başlarını çok ağrıtacağa benziyor.

İYİ VE GÜZEL SEZON ANCAK GÖREVLERİ TEHLİKEYE GİREBİLİR

Basketbol Federasyonu’nda görevinin ilk yılını geride bırakan başkan Orhun Mevlit ve yönetim kurulu, koronavirüs salgınının yarattığı her türlü zorluğa rağmen kendileri adına oldukça verimli ve iyi bir sezon geçirirken şimdi de 3×3 basketbolu ile heyecanı sokakları taşıdı. Ancak Basketbol Federasyonu yönetimi kendilerini oldukça zora sokacak ve öylesine önemli bir konuyu atladılar ki bu durum görevlerini bile tehlikeye sokacak cinsten.

1 YIL 2 AY GEÇTİ, ZORUNLU YILLIK MALİ GENEL KURUL YAPILMADI

Basketbol Federasyonu yönetimi ciddi bir kriz ile karşı karşıya kalacak gibi görünüyor. Elde edilen bilgiler ışığında yapılan araştırmaya göre, 25 Temmuz 2020 yılında yapılan son olağan genel kurulda başkanlık görevine seçilen Orhun Mevlit ve yönetim kurulu, 2021 Eylül ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde göreve geldikleri günden itibaren aradan yaklaşık 1 yıl 2 ay geçmiş olmasına rağmen zorunlu olan yıllık mali genel kurulunu yapmadığı öğrenildi. Konuyla ilgili Basketbol Federasyonu’na üye üç kulüpten bilgi alındı ve elde edilen bilgilere göre kendilerine bildirilmesi zorunlu olan mali genel kurul konusunda federasyondan herhangi bir çağrı almadıkları ve federasyonun mali genel kurulunun yapılmadığı yönünde görüşler bildirildi.

YASA VE TÜZÜKLERE GÖRE CİDDİ YAPTIRIMLAR SÖZ KONUSU

Basketbol Federasyonu’nun faaliyet ve mali raporları son olarak 25 Temmuz 2020 tarihinde yapılan olağan genel kurulda eski başkan Ahmet Sütçü tarafından okunarak üyeler tarafından onaylanmış ve aklanmıştı. Aradan geçen 1 yıl 2 aylık bir zamanın ardından federasyonun mali genel kurul yapmaması, faaliyet ve mali raporlarını üyelerine sunmayıp, onay almaması ve aklanmaması yasa ve tüzüklere göre yasak. 67/1999 Beden Eğitimi ve Spor Yasası’na bağlı olan 23.06.2020 tarihli Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Basketbol Federasyonu Tüzüğü’ne göre federasyon yönetiminin, yıllık mali genel kurulunu yapmasının zorunlu olduğu ve yapılmaması durumunda ise yine bu yasa ve tüzüklere göre tüm yönetim kuruluna ciddi yaptırımlar söz konusu.

ÖZERKLİK DÜŞER, GÖREVDEN ALINIRLAR. SPORU YÖNETENLER NE YAPACAK?

Yaşanan bu gelişmelerin ardından yine yasa ve tüzüklere göre bu konunun takipçisi olmak, olayı araştırmak ve değerlendirmek Spor Dairesi Müdürlüğü ile Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’na düşüyor. Yasa ve tüzüklere göre yönetimi bekleyen en büyük tehlike ise şöyle; “genel kurulun tüzükte belirtilen süreler içerisinde toplanmaması halinde federasyon özerkliğini kaybeder. Genel kurulunu yapmadığı nedeniyle özerkliğini kaybeden federasyonun başkan ve diğer yetkili organları Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu kararı ve bakanın onayı ile derhal görevlerinden alınır. Spor Dairesi Müdürü de görevden alınma tarihinden başlayarak en geç bir ay içinde üye kulüp ve derneklere çağrı yaparak genel kurulun toplanmasını ve yeni başkan ve yetkili organlarının seçimini yapılmasını sağlar.” Ülke sporunun yönetenlerin, Spordan Sorumlu Bakanın, Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’nun ve Spor Dairesi Müdürlüğü’nün bu kadar ciddi bir sorun karşısında ne yapacağını merakla bekleyip göreceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu