DünyaGenelManşetSağlık

Hindistan’da Siyah Mantar Enfeksiyonu paniği

Hindistan'da, siyah mantar enfeksiyonundan mustarip Kovid hastalarının sayısında artış bildirildi

Diyabet gibi önceden var olan yan hastalıklar ve steroidlere yüksek bağımlılık mantar enfeksiyonuyla ilişkilendirildi.

Hindistan’daki hastaneler, ikincil siyah mantar enfeksiyonundan mustarip Kovid hastalarının sayısında artış bildirdi. Ülke genelinde 200’den fazla bu tür vaka görüldü.

Mukormikoz adı verilen mantar enfeksiyonu, havada bulunan ve “mukormisetler” adı verilen bir grup küften kaynaklanıyor ve şiddetli Kovid gibi akut hastalıkları olan ya da bağışıklığı zayıflayan kişilerde komplikasyonlara neden oluyor.

Doktorlara göre bu tür hastalarda enfeksiyon solunduktan sonra sinüs boşluklarına, akciğerlere ve göğüs boşluklarına yayılabiliyor.

Kovid hastalarında siyah mantar enfeksiyonunun nedenleri henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmadı.

Bununla birlikte uzmanlar, Kovid’i şiddetli geçiren bazı hastalara akut enflamatuar tepkiyi hafifletmek için verilen steroidlerin, bu hastaların bağışıklıklarını hastalar koronavirüs enfeksiyonundan kurtulurken mantar enfeksiyonunun kök salmasına yetecek kadar düşürdüğüne inanıyor.

Diyabet, obezite ve yüksek ya da kontrol edilemeyen kan şekeri seviyesi gibi önceden var olan yan hastalıklar da Kovid hastalarının mukormikoz kapma riskini yükseltebiliyor.

Delhi’deki doktorlara göre siyah mantara yakalanan hastaların hayatta kalma olasılığı yüzde 50 civarında.
Mantar enfeksiyonunun bazı belirti ve semptomları arasında mantar sinüs boşluklarını ve sinirlere bulaştığında ortaya çıkan devamlı sancı ve baş ağrıları var.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) hastaların tek taraflı yüz ağrısı, diş ağrısı, burun akıntısı ve burun köprüsünde siyahımsı renk değişikliği gibi belirtilere dikkat etmesini istedi.

Mukormikoz enfeksiyonunun ayrıca, hastaların gözlerinin kanlanmasına, görme sorunlarına ya da gözlerden birinde şişlik geliştirmesine neden olduğu bildiriliyor.

Elmacık kemiğinde ağrı ve deri lezyonlarının yanı sıra sayıklama, hafıza kaybı ve nörolojik bozukluklar da mantar enfeksiyonu kapan kişilerde görüldü.

Hastalığın en karakteristik özelliği yüzde deformasyon ve gözle burun çevresinde siyah lekelerin oluşması.
Semptomlarla baş edebilmek için ICMR, doktorlara hastalardaki diyabeti kontrol etmelerini ve bağışıklık sistemini güçsüzleştiren ilaçlar vermeyi bırakmalarını tavsiye ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu