DünyaEkonomiGenelManşet

Hollanda, ev kirasına sınırlama getirecek!

Hollanda hükümeti serbest piyasada artan konut kiralarına karşı kiracıları korumaya karar verdi

Hollanda hükümeti serbest piyasada artan konut kiralarına karşı kiracıları korumaya karar verdi

EN FAZLA 1,123 EURO

Hollanda hükümeti serbest piyasada artan konut kiralarına karşı kiracıları daha iyi korumak için fiyat sınırlaması getirmeyi planlıyor. Konuyla ilgili açıklama, Amsterdam’da artan kira fiyatları ve sosyal konutların azlığına karşı geçen hafta düzenlenen protestonun ardından geldi. Hükümet yüksek fiyatlar nedeniyle konut bulmakta zorlanan orta gelir gruplarını yasal koruma altına almayı hedefliyor. Hollanda’da kira artış oranı uzun süredir enflasyona endeksliydi. Ancak, kiraların hızlı çıkması; orta sınıfın oturabileceği özelliklere sahip ev kiralarının en fazla 1,123 Euro ile sınırlamasını içeren bir yasa tasarısı hazırlandı.

PUANLAMA SİSTEMİ GELECEK

Toplu Konut ve Mekansal Planlama Bakanı Hugo de Jonge’un hazırladığı tasarıya göre, sosyal konutlarda olduğu gibi serbest piyasadaki kiralık evler için de puanlama sistemi getirilecek. Binanın yaşı, oda ve banyo sayısı, büyüklüğü gibi bütün özelliklerine puan verilecek. 187 puana kadar olan ve orta sınıf bir ailenin ihtiyacına göre düzenlenmiş evlere fiyat sınırlaması uygulanacak. Bu puan, 1,123 Euro’ya karşılık gelecek. Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren, belirlenen kira bedeli aşılamayacak.

DENETLEME VE AĞIR CEZA GELECEK

Ev sahiplerinin, kira sınırlaması düzenlemesine uyup uyumadığı belediyeler tarafından denetlenecek. Fahiş kira bedellerinde ısrar eden ev sahiplerine ağır para cezası uygulanacak. Hollanda hükümeti, yarı resmi kooperatiflere ait olan sosyal konutlarda kira fiyatlarını 800 Euro ile sınırlamıştı. Yasal düzenlemeyle birlikte Hollanda’daki kiralık evlerin %90’ı fiyat sınırlaması kurallarına bağlı olacak. Bakan Hugo de Jonge, yüksek fiyatlar nedeniyle orta gelir grupları için neredeyse hiç kiralık ev kalmadığını belirterek bunun da polis ve öğretmenlerin uygun fiyatlı konut bulamadığı birçok şehir sıkıntı yarattığını vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu