DünyaKültür SanatManşet

Hollywood’da grev krizi: Oyuncular da destek verdi, tüm işler durma aşamasına geldi

Amerikan Yazarlar Birliği’nin başlattığı greve oyuncular da katıldı.

Oyuncuları ve sektör bileşenlerini temsil eden SAG-AFTRA sendikası, müzakerelerden sonuç alamadı. Hollywood 63 yıl sonra ilk kez tarihinin en büyük grevlerinden birine imza atıyor.

Artı Gerçek – Hollywood’da senarist grevi olarak bilinen, Amerikan Yazarlar Birliği’nin (WGA) başlattığı ve mayıs ayından bu yana devam eden grevde yeni bir aşamaya gelindi. Amerikan film endüstrisinin en büyük sendikası olan SAG-AFTRA grev kararı aldı. Alınan karar doğrultusunda Los Angeles’ta yaklaşık 160 bin sanatçı bu gece yarısı çalışmayı durduracak.

Senaristlerin 2 ayı aşkın süredir devam eden grevlerine Hollywood aktörleri de katılacaklarını duyurdu.

BBC’de yer alan habere göre, film ve dizi endüstrisinde ücretlerin iyileştirilmesi, dijital platformlar ve büyük yapım şirketlerinin aldığı kârların adil paylaşımı ve sektörde yapay zeka kullanımına kısıtlama getirilmesi gibi talepler etrafında örgütlenen sektör bileşenlerini temsil eden Screen Actors Guild (SAG), ayrıca oyuncuları dijital kopyalar tarafından gasp edilmekten de korumak istiyor. Sendika, aktörlerin yerine yapay zeka (AI) ve bilgisayar tarafından oluşturulan yüzlerin ve seslerin kullanılmayacağına dair garanti istiyor.

YAPIMCILARIN YAPAY ZEKA KULLANIMIYLA İLGİLİ TEKLİFİNİ SENDİKA REDDETTİ

Müzakere sürecinde yapay zekanın kullanımıyla ilgili endişeleri gidermek için büyük stüdyolar, oyuncuların dijital benzerliğini koruyacak ve performanslarda dijital kopyalar kullanıldığında veya değişiklikler yapıldığında onaylarını gerektirecek teklif sundular. Stüdyolar, müzakere aşamasında bu teklifi “çığır açıcı” olarak niteleseler de sendika, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’nin (AMPTP) yaptığı teklifi reddetti.

SAG’ın ulusal yürütme direktörü ve baş müzakerecisi Duncan Crabtree-Ireland bunun kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Arka plandaki sanatçılarımızın ses ve yüzlerinin taranabilmesini, bir günlük maaş karşılığında ödeme alabilmesini ve şirketlerinin, onların görüntülerinin bu taramasına sahip olabilmesini ve onu sonsuza kadar kullanabilmesini öneriyorlar. Bunun çığır açıcı bir teklif olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünmenizi öneririm.”

Oyuncuların da katılımıyla birlikte yeni bir aşamaya geçilen grev boyunca oyuncular filmlerde oynamayacak ve çektikleri filmlerin tanıtımını bile yapamayacaklar.

OPPENHEİMER EKİBİ GREVE DESTEK İÇİN GALADAN AYRILDI

Vizyon tarihine günler kala, Hollywood’un en çok merak edilen filmlerinden Christopher Nolan imzalı ‘Oppenheimer’ filminin Londra’daki galasında da söz konusu grev yankı buldu. Filmin yıldızları Cillian Murphy, Matt Damon ve Emily Blunt, Perşembe gecesi grev ilan edildiğinde Londra’daki galadan ayrıldı.

‘PANKART YAZMAYA GİTTİLER’

Filmin yönetmeni Christopher Nolan da greve destek verdiklerini belirterek, sinema seyircisine, oyuncuların “grev pankartlarını yazmaya gittiklerini” söyledi.

Son yılların dikkat çeken yapımlarından ‘Better Call Saul’un oyuncularından Bob Odenkirk, Sex and the City’den Cynthia Nixon ve Hollywood’un kıdemli oyunculaından Jamie Lee Curtis de dahil olmak üzere birçok aktör greve desteklerini dile getirmek için Instagram’dan paylaşımlar yaptı.

160 bin kişinin katılacağı büyük grev, Picketing, Paramount, Warner Bros ve Disney’e geçmeden önce Cuma sabahı Netflix’in Kaliforniya genel merkezinin önünde başlayacak.

‘OYUNCULARIMIZ OLMADAN STÜDYOLAR İŞ YAPAMAZ’

Yapım aşamasındaki filmler için grev, işlerin büyük bölümünün tamamlanmasının imkansız olduğu anlamına geliyor. Çekimlerin tamamlanmış olduğu durumlarda bile, oyuncular yeniden çekimler ve film yapım sürecinin diğer temel unsurlarıyla ilgili katılımlarını gerektirecek durumlar söz konusu olduğunda grev nedeniyle işlere dahil olmayacaklar.

Yapımcıları temsil eden AMPTP, grevle ilgili, “TV şovlarımızı ve filmlerimizi hayata geçiren sanatçılar olmadan stüdyolar çalışamayacağı için kesinlikle umduğumuz sonuç olmadığını” ifadelerini kullandı.

Halen çekilmekte olan TV şovları da büyük ölçüde durdurulmak zorunda kalacak, ancak bazı durumlarda oyuncular ve yapımcılar arasında işin devam etmesine izin vermek için yan anlaşmalar yapılabilecek.

Emmy Ödülleri ve Comic-Con dahil olmak üzere ödül törenleri ve etkinliklerin yeniden planlanması ya da prodüksiyonların küçültülmesi de grev dahilinde gündeme gelebilir.

‘GREV ÇOK UFUK AÇICI BİR ANDA GELDİ’

Resmi olarak Screen Actors Guild-Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu veya SAG-AFTRA olarak bilinen sendika da grev kararıyla ilgili açıklamasında “Sendika, sektöre bağlı sayısız binlerce insanı mali açıdan zora sokacak bir yolu maalesef seçmiştir.” dedi. SAG başkanı Fran Drescher, grevin sektördeki aktörler için “çok ufuk açıcı bir anda” geldiğini söyledi. Drescher açıklamasına şöyle devam etti:

İşverenler Wall Street’i ve açgözlülüğü öncelik haline getirdiğinde ve bu makinenin çalışmasını sağlayan temel katkıları, çalışan insanları unuttuklarında bize olan şey tüm çalışma alanlarında oluyor.”

Grev, küçük rollerde oynayan ve filmlerin A takımlarında yer alan meslektaşlarından çok daha az ücret alan on binlerce aktörü içeriyor.

Bazı yazarlar da sürecin etkilerinden korunmak için grevin dışında kalarak sendika (SAG-AFTRA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMTP) arasındaki sözleşme kapsamında olmayan projelere yöneldiler.

DİSNEY CEO’SU: ‘BENİ ÇOK RAHATSIZ EDİYOR’ ‘SEKTÖRE ZARAR VERİYOR’

SAG’ın Perşembe günkü duyurusu öncesinde bir Idaho tatil beldesinde sektör liderlerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Disney CEO’su Bob Iger, hem aktörlerin hem de yazarların taleplerinin uygulanabilir olmadığını ve hâlâ pandemiden kurtulmaya çalışan bir sektöre zarar verdiğini söyledi.

Iger, “Beni çok rahatsız ediyor. Bu kesintiye katkıda bulunmak için dünyanın en kötü zamanı.” ifadelerini kullandı.

‘AMERİKAN YÖNETMENLER BİRLİĞİ GREVE KATILMAYACAK’

Müzakare süreçlerindeki bir diğer sendika olan “Amerika Yönetmenler Birliği” ise Haziran ayında bir sözleşmeyi müzakere ederek sonuç aldığı için greve katılmayacak.

SON GREV, SENDİKAYI ESKİ ABD BAŞKANI REAGAN YÖNETİRKEN YAPILDI

Her iki sendikanın da “çifte grevi”, siyasete girip ABD başkanı olmadan çok önce, SAG’ın aktör Ronald Reagan tarafından yönetildiği 1960 yılından bu yana ilk kez gerçekleşti. Oyuncuların son grevi 1980 yılında yapılmıştı.

Amerika Yazarlar Birliği’nin 11.500 üyesinin daha iyi ücret ve çalışma koşulları talep eden ayrı bir grevi 2 Mayıs’tan beri devam ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu