GenelGüney KıbrısManşet

Hristodulidis görevi resmen devraldı

Güney Kıbrıs’ta 12 Şubat 2023 Pazar günü gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ikinci turundan zaferle çıkan Nikos Hristodulidis, dün Rum Meclisi’nde gerçekleştirilen törende yemin etti ve Rum Başkanlık görevini resmen devralmış oldu.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, yeni Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in dün saat 11:30’da Rum Meclisi’nde yemin etmesiyle birlikte Güney Kıbrıs başkanlığı resmen devralmış olduğunu yazdılar.

Gazete: “Hükümetin Çerçevesini Sundu – Hristodulidis’in Temsilciler Meclisi’nde Yaptığı Konuşmada Dile Getirdiği İlk Hedefleri” başlığı altında verdiği haberinde, Hristodulidis’in dün meclis kürsüsünde devlet yeminini okuduğunu, ardından da hükümetinin genel politika ve hedeflerine değinen bir konuşma gerçekleştirdiğini belirtti.

Hristodulidis konuşmasında Kıbrıs sorunu, Rum meclisiyle işbirliği, mülteciler, dış politika ve enerji gibi birçok konuya değindiği konuşmasında özetle, tüm siyasi çevrelerle işbirliği içerisinde bulunacağını, Rum Ulusal Konseyi’nin düzeyini yükselteceğini ve Yunanistan ile ilişkileri sıkılaştıracağını belirtirken Kıbrıs sorununa da değindi.

Hristodulidis konuşmasında, Kıbrıs sorununun kendisi için öncelik taşıdığını ancak kendisinden önceki başkanların benzer taahhütlerde bulundukları bilinciyle hayallere de kapılmadığını belirterek kendisinden önceki tüm başkanların “ülkenin yeniden birleşmesi ve özgürlüğünü sağlamak şeklindeki samimi vizyonlarını gerçekleştiremeden görevden ayrılmak zorunda kaldıklarını” vurguladı.

Bunun sebebinin Türkiye olduğu iddiasında bulunan ve “Türk tarafının taleplerinin hem kendi hem de tüm çağdaş ülkelerde mevcut insan hakları ve demokrasinin sınırlarını aşan talepler olduğunu” öne süren Hristodulidis, “Türk maksimalizminin, hiçbir girişimin, ülkenin tüm yasal vatandaşlarının ve hiç kimsenin çıkarlarını sağlayabilecek şekilde ilerlemesine müsaade etmediğini, ancak bu durumun, Kıbrıs Rum tarafının hiçbir hata veya yanılgıya düşmediği anlamına da gelmediğini” savundu.

Hristodulidis, seçim öncesi vaatlerinde dile getirdiği tezler temelinde, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması ve AB’nin üst düzeyde katılımla öncelikli rol üstlenmesi için önümüzdeki günlerde girişim gerçekleştireceğini vurguladı.

Atina ziyareti 13 Mart’ta

Hristodulidis konuşmasının devamında, Güney Kıbrıs’ın dış politikasını AB üyeliğinin yönlendirdiğini belirtirken, tüm komşu ülkelerle, ABD’yle ilişkileri güçlendirecek bir tutum izleyeceğini ifade etti.

İlk resmi ziyaretini ise 13 Mart tarihinde Yunanistan’a gerçekleştireceğini dile getiren Hristodulidis, ziyaret çerçevesinde Yunanistan’la ortak zorlukları ele almayı planladığını vurguladı.

Enerji planları uygulanmaya devam edecek

Konuşmasında Güney Kıbrıs’ın enerji politikasının aynen devam edeceğini de vurgulayan Hristodulidis, “Kıbrıs Cumhuriyeti, egemen hakları temelinde enerji programını uygulamayı sürdürecektir. Enerji programımız hiç kimsenin, özellikle de Türkiye’nin aleyhine değildir” şeklinde konuştu.

Hristodulidis konuşmasının geri kalan kısmında ekonomi ve kaçak mülteci konularına da değinerek, mülteciler konusunda önceliğinin, geri iade prosedürlerinin kolaylaştırılarak sürecin hızlandırılması olacağını vurguladı.

Haravgi gazetesi ise haberini: “Hristodulidis’ten ‘Yinelenen Taahhütler” başlığı altında verirken, Hristodulidis’in konuşmasının “Fileleftheros” gazetesinde yer almayan bazı noktalarına yer verdi.

Gazete, Hristodulidis’in konuşmasında, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la gerçekleştirdiği görüşmeye değindiğini ve “mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümünü teşkil edemeyeceğini ilettiğini” söylediğini aktardı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorununa “iki toplumlu iki kesimli federasyon temelinde bir çözüm bulunması için müzakerelerin başlaması adına her şeyi yapacağını” da ifade etti.

Kıbrıslı Türklere de seslenen Hristodulidis, “Kıbrıs sorununun çözümünün herkesin çıkarına olması gerektiğini” dile getirdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıkları altında yansıttılar:

Politis: “Meclis’te Kaygılı Uzlaşı Arayışı”.

Alithia: “Yemin Töreni – Yeni Devlet Başkanı Dün Mecliste Yemin Etti”.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu