KıbrısManşetSiyaset

Meclis’te bugün fırtına var!

‘Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’ için olağanüstü toplantı yapılacak

‘Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’ için olağanüstü toplantı yapılacak. Hükümet, 28 belediyenin 18’e düşürülmesine “reform” derken, muhalefete göre belediyeler “kaosa itilecek.”

HÜKÜMET, KARŞI ÇIKIŞLARA KULAK TIKADI

Cumhuriyet Meclisi bugün, “Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı” ve İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunu görüşmek üzere olağanüstü toplanıyor. UBP-DP-YDP hükümeti büyük tartışmalar yaratan belediyelerin birleştirilmeleriyle ilgili tasarıyı belediye başkanları, sendikalar ve muhalefetin karşı çıkışlarına rağmen Meclis Genel Kurulu’na getiriyor. Hükümetin, geçici ve özel komiteden alıp çoğunluğunun olduğu İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündemine alarak onayladığı tasarının Meclis’teki görüşülmesinde fırtınalar kopması bekleniyor. Meclis Genel Kurulu, tatilden önceki son toplantısını 28 Haziran Salı günü yapmıştı.

BELEDİYE SAYISI 28’DEN 18’E DÜŞECEK

Muhalefetin karşı çıkışlarına ve belediyelerin eylemine rağmen, 28 olan belediye sayısının 18’e düşürülmesi konusundaki değişiklik, komiteden oy çokluğuyla geçmişti. Muhalefet, birçok belediyenin yetkilileri ve sendikalar; belediyelerin birleştirilmesinin ülkede çok kısa zamanda kaos yaratacağı fikrinde. Hükümet yetkilileri ise değişikliği savunurken, 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nda yapılacak değişiklikle beraber “belediyeler reformunun” sağlanacağını belirtiyor. Halen Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülen “Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın ne zaman komiteden geçeceği ve Meclis’te yasa haline gelip, uygulamaya gireceği ise bilinmiyor. Muhalefete göre hükümet yasayı (yargı aksi yönde karar vermezse) 28 Kasım’da yapılacak yerel seçimlere kadar çıkarmayacak.

MECLİS’İN DIŞI DA KARIŞACAK

Belediyelerde örgütlü sendikalar, DEV-İŞ, BES ve Mağusa Türk Genel-İş tarafından yapılan açıklamada, tasarının komiteye geri çekilmesi çağrısı yinelendi. Açıklamada, yasa tasarısının olduğu şekliyle genel kuruldan geçmesi halinde tüm belediyelerin sürdürülemez bir kaosun içine itileceği belirtildi. Sendikaların bugün meclis dışında eylemde olacağı belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Belediyelerdeki esas sorunları görerek, bilimsel kriterleri ve anayasayı yok saymadan, yeniden düzenlenmesini talep etmek ve mevcut şekli ile bu tasarıyı kabul etmediğimizi haykırmak için ilan ettiğimiz genel uyarı grevimiz doğrultusunda meclis önünde direneceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşırız.”

BELEDİYELER KAOSA SÜRÜKLENECEK

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman dün konuyla ilgili yeni bir açıklama yaparak ‘hükümetin’ inatla tüm belediyeleri kaosa sürükleme çabasında olduğunun altını çizdi. Mali açıdan sıkıntı yaşayan belediyelerin, 28 belediye olduğu için sıkıntı yaşamadıklarına işaret eden Erhürman, sıkıntıların kötü yönetimden ve devletin katkısının zamanında verilmemesinden kaynaklandığını belirtti. Tufan Erhürman, “Mademki maaş ödeyemeyen belediyeleri maaş ödeyebilecek duruma getirmekti niyetiniz, niye Mağusa’ya hiç dokunmadınız? Lefke Belediyesi borcun içinde yüzüyordu, şu an maaş ödeme sıkıntısı yaşamayan bir belediye” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu