EkonomiGenelKıbrısManşet

Hükümet, mevduat faiz gelirine de el uzattı!

GIYNIK ÖZEL

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası’na eklendi

MEVDUAT FAİZ GELİRİNDEN KESİLECEK

Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe giren Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa ile maaşlardan yapılması öngörülen kesintinin yanı sıra, hükümet, kamu ya da özel banka fark etmeksizin mevduatlara da el uzattı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Bakanlar Kurulu tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ve daha sonra geri çekilen yasa gücünde kararnamede de mevduatlara yönelik bir madde yer aldığını ve şimdi de aynı maddenin yasaya dâhil edildiğini ifade etti. Meclis’ten geçen yasaya göre kesintiler 100 bin TL’nin üzerindeki mevduatların faizlerini kapsıyor.

TL’DEN %1, DÖVİZDEN %2

Olgun Önal, kabul edilen yasayla hükümetin, bankalarda bulunan mevduatlardan kesinti yapılmayacağını, mevduata verilen faizinden sağlanan gelirden alınan verginin artırılacağını vurguladı. Mevduat faiz geliri üzerinden alınan stopaj vergisi oranının yükseltmesini içeren bir düzenleme yapıldığını açıklayan Olgun Önal, Türk Lirası mevduat faiz gelirlerinden alınan yüzde 15 oranındaki stopaj vergisinin yüzde 1’lik bir artışla yüzde 16’ya; döviz mevduat faizlerinden alınan yüzde 18 oranındaki stopaj vergisinin ise %2’lik bir artışla yüzde 20’ye yükseltileceğini anlattı.

NET FAİZ GELİRİ AZALACAK

Bankalar Birliği Başkanı Önal, “mevduatlarda kesinti yapılacağı” yönünde, gerçek dışı bir duyumla algı yaratıldığını ve bu asılsız söylentinin bankacılık sektörü açısından olumsuz bir hareket olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Mevduat sahiplerinin endişe edeceği bir durum yok. Mevduatlarla ilgili bir düzenleme söz konusu değil. Mevduat faizlerinden yapılan vergi kesintisiyle ilgili TL’de %1 ve dövizde %2 oranlarında yapılacak düzenleme ile müşterilerimizin bu oranlarda net faiz geliri azalacak.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu