KıbrısManşetSiyasetTürkiye

Hükümet, muhalefet buna kulak verin

Girenin çıkanın belli olmadığı, kontrol mekanizmasının gerektiği gibi çalıştırılmadığı bir düzen oluşturuldu ve buna meşruiyet kazandırıldı yıllar içinde

“Bir ülkede özellikle organize suç oranı gittikçe artıyorsa; bunların oldukça ciddi bir kısmı yurtdışı kaynaklıysa… Buna rağmen ülkenin muhaceret, göç ve vatandaşlık politikalarında hiçbir değişiklik ve iyileşme sağlanmıyorsa… Ülkeye giren insanların ne amaçla geldiği ya da amaca uygun ve yasal bir şekilde ülkede kalmaya devam edip etmediği etkin bir şekilde denetlenmiyorsa… O ülkede devletin vatandaşının güvenliğini sağladığından ve hatta bunu önemsediğinden bahsedemezsiniz… Bu ifadeler KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı’ya ait…

Sayın Esendağlı ülkenin yıllardır kanayan ve bir türlü tedavi edilmeyen yarasına dikkat çekiyor. Çok da haklı bir serzeniş bu. Zira sorun giderek büyüyor ve içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Girenin çıkanın belli olmadığı, kontrol mekanizmasının gerektiği gibi çalıştırılmadığı bir düzen oluşturuldu ve buna meşruiyet kazandırıldı yıllar içinde.

Kaldı ki bugün Kuzey Kıbrıs’ta uygulanan prosedür dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmaz. Dünyanın en gelişmemiş ülkelerinde dahi girişler bu şekilde olmaz.

Dolayısıyla hükümetin de, muhalefetin de bir an önce muhaceret, göç ve vatandaşlık politikalarının ivedilikle gözden geçirip gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve hatta var olan yasaların eksiksiz işletilmesi gerekiyor. Bu artık bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu ülkeye elini kolunu sallaya sallaya giriş yapmanın önüne geçmek zorundayız. Kimin hangi maksatla geldiğini, belirtilen maksatla örtüşüp örtüşmediğini sorgulayacak bir otoritenin varlığını görmek istiyoruz. Turist olarak mı geldin? Hoş geldin.

Hangi otelde konaklayacaksın/kimin evinde kalacaksın?

Cebinde kaç parayla geldin?

Ve elbette bunların teyidi yapıldıktan sonra ülkeye giriş için müsaade edilmelidir.

Bu uygulama dünyanın her ülkesinde standart bir uygulamadır.

Ülkeye geliş maksadı, kalacağı süre, nerede kalacağı ve bu gelişin maksada uygunluğu mutlaka görevliler tarafından sorgulanır. Turist misin? Öğrenim maksatlı mı geldin? Konferansa mı katılacaksın? İş gezisi mi? Çalışmak maksadı ile mi geldin?

Gibi sorulara cevaplar alınır bunun teğidi sağlanır ve girişe izin verilir.

Zaman zaman konferans ve benzeri nedenlerle yurt dışına çıkıyorum.

Yabancı bir ülkeye girerken karşılaştığım standart sorular bunlar.

Ne maksat için buradasınız?

Konferansa geldim.

Hangi konferansa?

Kaç gün kalacaksınız?

5 gün.

Konferans davetinizi görebilir miyim?

Kalacağınız yerin adını öğrenebilir miyim?

Otel de kalacaksanız bu hangi oteldir? otel rezervasyonu görebilir miyim?

Kaç parayla geldiniz?

Gibi sorular ile karşılaşıyorum.

Bu soruların tek tek teyidini aldıktan sonra geçişe izin veriyorlar.

Bu ne yahu diye mırıldansam da bu uygulamanın rutin olduğunu biliyorum.

Haliyle ülkelerinde bir yabancıyım.

Ve kendi halklarının güvencesi için yapıyorlar bunu ki, doğru olanı yapıyorlar. Bizim ülkemizde olduğu gibi her gelene geç demiyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu