KıbrısManşet

HÜKÜMET Sallanıyor!

Seçimden önce dağılması beklenmiyor.

UBP İleri gelenleri, HP’nin önde gelen isimlerinin UBP Genel Başkanı Tatar’ı küçümsediğine ve küçük düşürdüğüne inanıyor. Bunun içim imar planı tartışması örnek gösteriliyor. HP, hükümetten ayrılmak istemiyor ama UBP’nin

kuyruğuna takılmış görünmekten de çekiniyor.

GIYNIK – ÖZEL YORUM

KKTC’de hükümete ha düştü ha düşecek gözüyle bakılıyor. Koalisyon ortaklarının arası gergin. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ikinci tur hesapları, her iki parti genel başkanının birbirilerine temkinli yaklaşmasını sağlıyor.

Hükümet ortakları Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi (HP) arasındaki gerilim giderek artıyor. HP’li İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın imar planı ile ilgili yaptığı açıklamalar UBP yönetimi tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı adaylığına karşın koalisyonun oluşum aşamasında aday olmama sözü verdiğinin ısrarla gündemde tutulması da bu gerilimi besliyor.

DP VE YDP’NİN ARAYIŞI

Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili ve eski Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Cumurbaşkanı adayı olmayacağını açıklamasından sonra DP’nin destekleyecek aday arayışına girmesi; Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) ise hükümette yer alma heyecanı yeni bir hükümet formülü yaratıyor. UBP-DP-YDP koalisyonu oluşması için ortaya çıkan bu fırsatı değerlendirmek isteyen UBP’liler var. Bunun Tatar’ın seçilmesini kolaylaştıracağı üzerinde de duruluyor.

İKİNCİ TUR BASKISI

UBP yönetimi Tatar’ın ikinci tura kalacağına kesin gözüyle baktığından artık ikinci tur hesapları yapmaya başladı ve HP de dahil olmak üzere hiçbir parti tabanını rahatsız etmeye çalışıyor. Bu nedenle bütün koalisyon seçeneklerine açık ve bütün parti tabanları ile iletişim içinde olmaya çalışılıyor.

Yeni hükümet formülünün ise ikinci turda UBP adayına verilecek desteğe göre

şekilleneceği mesajları veriliyor. Buna göre, HP’nin ikinci turda Tatar’a destek

vermesi, UBP-HP koalisyonunu da kurtarmış olacak.

SEÇİM SONRASI HESAPLARI

UBP’liler Tatar’ın seçimi kazanacağını ve

başbakanlığın boşalacak olması nedeniyle yeni hükümet oluşturmanın her

durumda tartışma konusu olacağına inanıyorlar. Bu durumda Meclis aritmetiği

de dikkate alınmak zorunda kalacak. Eksilen UBP ile DP ve YDP’nin sayısı yeni

hükümet oluşturmaya yetmeyecek. Buna karşın seçime gitmek amaçlı kısa

ömürlü bir hükümet kurulması hesapları yapılırken, bütün bunların UBP içinde

yaşanacak “başkanlık yarışından” da etkileneceğini dikkate almak gerekiyor.

İSTİKRAR YOK

Hükümet sorunu nasıl gelişirse gelişsin, mevcut UBP-HP hükümetinin artık etkinliğini kaybettiği ve birlikte kalıcı işlere imza atılmasının mümkün olmayacağı ortaya çıkmış oluyor. Buna karşın, yeni hükümet formüllerinin yetersizliği de açıktır. Bu durumun, KKTC yönetiminde istikrarsızlığı artırarak halkın yaşadığı sorunları derinleştirmesi bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu