Yasa değişikliği kabul edilirse Maliye Bakanlığı ile ilgili bakanlığın izni şart olacak
Sendikalar ve muhalefet, hükümetin müdahalesini asla kabul etmeyeceklerini açıkladı
Hükümetin, çalışanların haklarını hedef alarak, hukuku çiğneme peşinde olduğu savunuldu
MALİYE’DEN “OLUMLU GÖRÜŞ” ŞARTI
‘Toplu İş Sözleşmesi’nde yapılmak istenen değişiklik, kamuoyunda şiddetli tepki yarattı. Meclise sevk edilen ve Maliye Bakanlığı’nın, kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda imzalanacak toplu sözleşmelere, kendi olumlu uygunluk görüşü olmadan izin verilmemesini öngören yasa tasarısı ile hükümetin, toplu sözleşme düzenine son vermek istediği belirtiliyor. Muhalefet partileri ile sendikalar, öngörülen değişikliğin toplu sözleşme hakkına ve Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünü paylaşarak tepki gösterdi. Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın 4. maddesinde yapılmak istenen değişiklik şöyle: “Kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanları kapsayacak şekilde yapılacak olan Toplu İş Sözleşmesine taraf olan çalışan ve işverenlerin, Toplu İş Sözleşmesi imzalanmadan önce sözleşmenin içerdiği mali hak ve yükümlülükler bakımından Maliye işleri ile görevli Bakanlıktan yazılı olumlu uygunluk görüşü alınması koşuldur”
“BU FAŞİST SALDIRIYA KARŞI DİRENİŞ”
CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, Meclise sevk edilen yasa önerisini paylaşarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “İşveren pozisyonunda olmayan Maliye Bakanlığı, kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda imzalanacak olan toplu sözleşmelerde, uygunluk görüşü vermediği toplu sözleşmelerin imzalanmasını engelleyecek yasa tasarısını meclise sevk etti. Anayasa’nın 53. Maddesi Toplu Sözleşme Hakkı maddesine açıkça aykırı olan bu yasa ile örgütlü yaşama karşı yapılan bu faşist saldırıya karşı her türlü direniş de meşrudur.” TDP Genel Sekreteri Nevzat Özkunt da “işçilerin haklarını koruyan Toplu İş Sözleşmesi’nin deyim yerindeyse ortadan kaldırılmaya çalışıldığını” belirterek, uyarıyoruz; bunu yapmaya kalkarsanız, esecek sert rüzgâr Meclis Başkanlığı krizindeki gibi dinmez. Emekçinin gücü o Meclis’i size dar eder.”
“TOPLU SÖZLEŞME HAKKI GASP EDİLİYOR”
HAKSEN Başkanı Salih Erşangil tasarıyı, “toplu sözleşme hakkına ve Anayasa’ya aykırı bir hareket” olarak niteledi. Devletin işveren konumunda olmadığı iş yerlerinde, sözleşmelerde söz sahibi olmasının mümkün olmadığını, her kurumun kendi sözleşmesine kendisinin karar verme yetkisi olduğunu ifade eden Erşangil, hükümeti, çalışanların haklarını hedef almak ve hukuku çiğnemekle suçladı. TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı da hükümetin bu konuda ısrar etmesi halinde grev dahil her türlü yasal eylem haklarını kullanacaklarını açıkladı. Bıçaklı, “Çalışanların gece gündüz demeden emek vererek ve yıllardır mücadele ederek kazanmış oldukları Toplu Sözleşme haklarına, hükümetin müdahale etmesini asla kabul etmeyeceğiz” dedi.