KıbrısManşet

“Hükümetin açıkladığı 1 Şubat tarihi gayri resmidir”

Ülkede ekonomiye dair hiçbir rakam verinin resmi mevzuat ifade etmediğini belirterek bunu popülizm olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Gıynık’ta Ceren Ercih’in konuğu olan Memurlar Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı İktisatçı Devrim Barçın ülkenin ekonomisini ve asgari ücret konusunu değerlendirdi.

Vatandaşa sunulacak kredinin vatandaşa yaratacak etkilerinin bilimsel olarak çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade ederek, “Merkez Bankası en son Aralık 2020 ayı itibaren alınan ödenmeyen krediler miktarlarını açıkladı. Evet halka kredi verilecek açıklaması yapıldı ancak halk ne durumda önce bu doneye bakmak lazım. Toplam krediler içinde 2 Milyar 162 Milyon ve bu rakam geçen 2019 tarihinden bu yana artış göstermiştir. Yani halkın bu kredileri ödeyemediği aşikardır. Halk yüzde 12’den ödeyemediği krediyi yüzde 15’den nasıl ödeyecek?” şeklinde konuştu.

“BÖYLE BİR EKONOMİ YÖNETİMİ OLAMAZ”

“Pandemi öncesi vergisini düzgün ödemeyene kesinlikle destek vermezdim. Herkes elini taşın altına koyacak klasik kelimesinin yerine birbirimizin yüzüne yalanları değil doğruları söyleyecek. Şubat ayı itibari ile kaç para var. Ekonomi Bakanı 60 Milyon kasa para var diyor 1 saat sonra Başbakan çıkıyor 260 Milyon var diyor böyle bir ekonomi yönetimi olmaz. En önemlisi iş verenlerin örgütlerini muhatap alan hükümet sendikaları muhatap almıyor” ifadelerine yer veren Devrim Barçın hükümetin ekonomi yönetimine karşı eleştirilerde bulundu.

“HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI 1 ŞUBAT TARİHİ GAYRİ RESMİDİR”

Asgari ücret konusunda da hükümete karşı eleştirilerde bulunan Barçın, “Hükümet edenlerin açıkladığı rakamın ‘1 Şubat itibari ile yürürlüğe girer’ ifadelerinin hukuken karşılığı olmadığını ifade ederek sendikaların, sivil toplumun dava açma yolu ile emekçilerin hakkını  aramasını gerektiğini aktardı. “Belirlenemeyen asgari ücretin Haziran ayında belirlendiğini varsayalım ne olacak bu insanlar 1buçuk yıl aynı maaşımı alacak?” sorusunu yönelterek yasaları hatırlattı ve “Asgari ücretin 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi gerekiyordu bu yüzden hükümetin açıkladığı 1 Şubat açıklaması gayri resmidir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu