KıbrısManşet

İç görüden yoksun, farkındalığı olmayan hükümet!

CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, hükümetin füzeyle aya çıksa bu yapılanlar sonrasında halkın gözünü boyayamayacaklarını ifade etti.

Meyil Avcan

Ülkemizde artan yerel kovid-19 vakaları nedeniyle bugün olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kürsüde konuşan CTP Girne Milletvekili Dr. sıla Usar İncirli, şunları aktardı:

“Füzeyle aya çıksanız bu yapılanlar sonrasında halkın gözünü boyayamazsınız! Halka karşı suç işlemiş bir hükümetsiniz! Size en başından yardımcı olmak isteyen muhalefet, sendikalar ve sağlık örgütleri varken bunu yaptınız! Siz hiç kimseyi dinlemediniz!’ siz sadece kendi bildiğini yapan bir hükümettir. Demeyin ki evladım bu yaptığınız siyasettir. Sizin insanları siyasetten soğuttunuz. Bir süre sonra ülkeyi yönetecek insan bulamayacaksınız. Siz bu ülkenin insanını siyasetten soğuttunuz. Bu yaptığınız siyaset değil! En üzücü olan şey tüm bunların farkında olmama durumunuzdur. Görünene bakarsam farkında olmadığınızı değerlendiriyorum. Daha da üzücü olan yapılanları değerlendiremiyorsunuz. İç görünüz bile yok! Siz, iç görüden de yoksun farkındalığı olmayan bir hükümetsiniz!”

“SİZ ONLARA KARŞI ÖFKELENİP, SÖYLEMLER İÇİNE GİRİYORSUNUZ. TEŞEKKÜRLERİNİZ NEREDE KALDI?”

“Ben Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verdim ve hekim olarak bana verilecek her görevi yapmaya hazır olduğumu beyan ettim. Şimdi siz hastanedeki doktor ve hemşireleri, laboratuvarları organize edemediniz! Sonra da çıkıp gönüllü doktor, hemşire arıyorsunuz var olanları organize edemediniz! Doktor arkadaşları perişan ettiniz! Bu insanların size söylediklerini yerine getirmeyince size tepki koydukları zaman biz onlara karşı tavır almıyoruz! Siz onlara karşı öfkelenip, söylemler içine giriyorsunuz. Teşekkürleriniz nerede kaldı? Bu insanların hakları ödenmez! Bütün yoksunluk ve eksikliklere rağmen süreci götürmek için çalışıyorlar! Sağlıkta çalışan hekim ve hemşirelere destek olmak yerine onların morallerini bozup, onurlarıyla oynayarak bu savaşı götüremezsiniz! Ama siz zaten bu savaşın farkında bile değilsiniz! İnsanların umutlarını ve ümitlerini tükettiniz. Sırf bu yüzden bile aslında devam etmeme erdemini göstermeniz gerektiğini düşünüyorum.”

“PİLLİ, O GÜN MEVSİMLİK İŞÇİ İSTİHDAMI YAPTIĞI İÇİN MECLİS’TE YOKTU!”

“2018 yılında Bulaşıcı Hastalıklar Yasası, Erhürman hükümetinde yapıldı ve o zaman daha koronavirüs söz konusu bile değildi. Öngörülü olmak bunu gerektirir! 11 Ağustos’ta Meclis’e getirmesi beklenen Ali Pilli o gün meclise dahi uğramadı. Çünkü o gün mevsimlik işçi istihdamı yapıyordu ve bu yüzden Meclis’e gelemedi. Seçim yasaklarının bir gün öncesi kimin daha onların partisinden olduğunu anlamaya çalışıyordu. Mevsimlik işçi olarak hemşire istihdam etti ama onları çalıştırmak yasla değil dedik. Hemşire belgeleri bile olsa işçi statüsündekiler yasla olarak müdahale yapamaz dedik. Tüm hemşirelerin oryantasyon süreci sonrası hemşireler göreve başlar. Kovid olmayan durumda bu geçerlidir. Hele ki bu zamanda ne oryantasyon yapıldı ne de bu insanlara bir eğitim verildi. Alıp onları ön cepheye koydunuz ve insanlar hastalandı! Bu insanların hastalanmasından gerekli tedbirleri almamaktan ötürü siz suçlusunuz! Bunlardan kaçabileceğiniz sanmayın. İnsanlar bunları unutmayacak! Bu yenidir bunu düşünemedik diyemezsiniz. Biz muhalefet olarak size söyledik ama siz dinlememeyi tercih ettiniz. Sadece iç sesinize kulak verdiniz. İçinizdeki ses bu süreci dinlemek için yeterli değildir.”

“KOVİD-19’U BİLDİRİMİ ZORUNLULUĞU OLAN HASTALIKLAR LİSTESİNE ALDINIZ MI?”

“Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nda bildirim zorunluluğu var. Onu bildirimi zorunlu listesine aldınız mı kovid-19’u bakanlar kurulu? Eğer aldıysanız çok iyi ettiniz. Ama eğer almadıysanız çok büyük bir eksiklik var! O zaman nasıl bir hastane pozitif çıkan vakayı bildirmiyor? Bunun bildirilmesi zorunluluğu var. Kimsenin haberi olmadığı için o zaman filyasyon ekibinin de haberi olmuyor. Temaslı takibi de temaslıları takip edemiyor! Her ülkede bir filyasyon ekibi vardır ve o da temaslı takibini yapar. Bilgiler saklanamaz. Şeffaf bir şekilde Temel Sağlık Hizmetleri Müdürü’ne, dairesine ve Filyasyon Ekibi’ne ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ne de bildirmeniz gerekiyordu. Ama bu bilginin toplum sağlığı açısından paylaşılması gerekirken siz “karantinalıydı, karantinasızdı” istisnalar yaptınız! Ülkeye girişlerde “karantinasız giriş istisnai durumu” yarattınız ve biz yeniden açılım sürecini kötü yaşıyoruz ve toplum sağlığı büyük bir tehlike altına ve kontrol altında da değil.”

“ELİZA TESTLERİ İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?”

“Onlarca yeni vaka var. Karantina otellerinde test yapılmayan insanlar var. Bunun nedeni de sayıların yüksek çıkmaması içindir. Kaç kişi karantinadadır? Kaç kişiye test yapılır? Kimler pozitiftir? Bunların farkında olmadığınızın ben farkındayım. Eliza testleri için neyi bekliyorsunuz? Aylar önce başlayacağınızı söylediniz ama hala yapmadınız. Siz her şeyi bilemeyebilirsiniz ama ben okuyup, bilenlere soruyorum. Siz de aynısını yapabilirsiniz. Bunu yaparak en doğruyu bulabiliriz. Ama siz böyle yapmadığınız için halk sağlığı büyük bir risk altında! Özel gereksinimli çocukların okulları hala açık! Ama o çocuklar maske takamaz! Özel çocukların sağlık riski daha ciddidir ve onlar hepimizden daha fazla risk altında. Tüm bunların değerlendirilmesi gerek! Bu saatten sonra yapılacaklarla ilgili ümitli değilim ama bizim gayretimiz devam edecek. Yardım tekliflerimiz de sözde değildir. Bu konuları daha ciddiyetle değerlendirmeniz gerektiğini hatırlatırım.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu