KıbrısManşet

İhale “pazarlık” usulüne göre yapılacak

Kıb-Tek’e akaryakıt sağlamada yöntem değişti.

KKTC’de kamuoyunu en çok meşgul eden konuların arasında yer alan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) santrallerine akaryakıt sağlanmasında yine sıkıntılar baş gösterdi. Kıb-Tek akaryakıt ihalesinde yöntemin değiştirildiğini ve pazarlık usulüne geçildiğini duyurdu.

 

Kamuoyunun dikkatle izlediği 200,000 ±10% Metrik Ton Akaryakıt ( max %1 kükürt içerikli Fuel-Oil ) Temini ve Taşıma İhalesi sonuçlanamadı.

 

Merkezi İhale Komisyonu’nun (MİK) çıktığı ihaleye yedi firma teklif sunarken, biri zarfların açılması sırasında evrak eksikliği nedeniyle elenmiş, altı firmanın teklifi değerlendirmeye alınmıştı.

 

Ancak, 11 Ağustos tarihinde çıkılan ihalede 14 gün boyunca süren değerlendirmeler sonucunda MİK ihalenin yöntemini değiştirme kararı aldı.

 

Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin Sim TV’den Serhat İncirli ve Ses Kıbrıs’tan Aytuğ Türkkan’a yaptığı açıklamalarda, konuyla ilgili gerekçeli kararı ilgili mercilere ilettiklerini söyledi.

 

ÜRESİN KAMU YARARINDAN SÖZ ETTİ

 

Halil Üresin açıklamalarında, kamu yararını ön plana aldıklarına işaret ederek, sağladıkları hukuki görüşlerle; değerlendirmeye alınan altı firmanın da tekliflerinde ciddi sorunlar olduğunun görüldüğüne dikkati çekti. Üresin, gerekçeli kararlarının mevcut olduğunu ve firmaların da dosyaları görebileceğini anlattı.

 

Pazarlık usulüyle ihaleye çıkma kararı aldıklarını ifade eden Halil Üresin, şöyle devam etti:

“10 iş günü ile pazarlık usulü ihaleye çıkıyoruz. Böylelikle en uygun fiyata bu ihaleyi bağlayabileceğiz. Biliyorsunuz bu yöntemle iki teklif alınır. İlk teklifler canlı yayında açılır. İkinci teklifler de ortaya çıkan rakamlara göre verilir. Böylelikle kurum yani devlet kazançlı çıkacak. Ayrıca bu yöntem ile yasal olarak beklemeden kararı da vermiş olabileceğiz. Bizler için önemli olan halkın parasının korunmasıdır.”

“Katılımcılara da sizler aracılığıyla seslenmek istiyorum” diyen Başkan Halis Üresin şu uyarıda bulundu:

 

MİK Başkanı Üresin ayrıca, ihalenin iptali noktasında üretilen karar sonrasında “Vicdanen rahatım” dedi ve pazarlık usulü ile yapılacak ihaleden kazançlı devlet olacağını yineledi.

 

11 Ağustos’ta açılan tekliflerde rakamlar şu şekildeydi:

Sideral: 58.28 dolar

İç Kale Sosyal Hizmetler ve Taşımacılık: 60 dolar

Hayati Özok: 38 dolar

SAO Ticaret: 99 dolar

Sülem Sistem Elektrik Ltd.: 32.80 dolar

Gulf Unker Petrol: 47 dolar

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu