EkonomiKıbrısManşetToplum

İkinci el araç piyasası kızıştı

Trafikteki araç sayısının ve trafik yoğunluğunun gün geçtikçe arttığı ülkemizde, resmi verilere göre 2023 yılında ikinci el araç satışlarında adeta patlama yaşandı

DEVRİM DEMİR

Trafikteki araç sayısının ve trafik yoğunluğunun gün geçtikçe arttığı ülkemizde, resmi verilere göre 2023 yılında ikinci el araç satışlarında adeta patlama yaşandı.

İKİNCİ EL SATIŞI KATLANARAK ARTTI
Toplu taşımanın ‘yok’ denilecek kadar az olduğu, trafikteki araç sayısına paralel şekilde trafik yoğunluğunun da ciddi şekilde arttığı ülkemizde, geride bıraktığımız yıl 13 bin 115 araç satışı gerçekleşti. Sıfır kilometre ve ikinci el araç satışları arasındaki dikkat çeken fark ise resmi verilerde gözler önüne serildi. Trafik Dairesi istatistiklerine göre, 2023 yılının tamamında bin 595 yeni araç trafiğe çıkarken, ikinci el araç satışı ise 11 bin 520 adet oldu. Resmi verilere göre, en fazla satılan ikinci el araç; Nissan markasına ait Note modeli olurken, ‘sıfır’ araçlarda ise özellikle paket servislerde kuryeler tarafından kullanılan Honda Activa marka motosiklet ilk sırada yer aldı.

EN FAZLA NİSSAN NOTE
Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybına rağmen ikinci el araç satışlarında ciddi bir artış meydana geldi. İkinci el araçlarda en çok Nissan Note model aracın tercih edildiği Trafik Dairesi kayıtlarına yansıdı. 2023 yılında; bin 56 adet Nissan Note, 923 adet Honda Fit, 789 adet Toyota Vitz marka araç satıldı. Söz konusu yılda 651 adet Suzuki Swift, 581 adet de Mazda Demio marka araç satıldığı kayıtlara geçti.

BİN 595 ‘SIFIR KM’ ARAÇ
Trafik Dairesi’nin yayımladığı resmi verilere göre, 2023 yılını kapsayan Ocak- Aralık tarihleri arasında sıfır kilometre toplam 1595 araç satışı yapıldı. Söz konusu dönemde, en çok satılan araç türleri Honda Activa marka motosiklet, Fiat Egea model araç, Yamaha Cygnus Alpha motosiklet ve BMW X1 model araç oldu. Söz konusu dönemde; 134 adet Honda Activa marka motosiklet, 99 adet Fiat Egea model araç, 111 adet Yamaha Cygnus Alpha motosiklet, 92 adet de BMW X1 model araç satıldı.

EN ÇOK SATIŞ İLK 8 AYDA
Sıfır kilometre araç satışı ile ilgili verilere ilişkin aylık istatistikler de paylaşıldı. Buna göre; ilk 8 ayda sıfır kilometre araç satışı gerçekleşirken, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında sıfır kilometre araç satışı yapılmadığı resmi kayıtlara geçti. 2023 yılında 9 bin 826 adet ikinci el salon araç satışı, bin 694 adet ikinci el ticari araç satış işlemi gerçekleşti. Aynı dönemde 656 adet sıfır kilometre salon araç satışı yapılırken, 939 adet sıfır kilometre ticari araç satışı gerçekleşti.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu