EkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplum

İktisatçı dostlar ne der..

KKTC serbest piyasada Dolar 21 TL’yi, Euro 23 TL’yi Sterlin ise 27 TL’yi aştı… TL’nin döviz karşısında her geçen gün değer kaybı insanlarda doğal bir refleks olarak endişe yaratıyor:
Belli ki sistem olarak TL para birimine bağımlı kalınmasından mütevellit ülkemizde de önümüzdeki süreç bu anlamda oldukça sancılı geçecek. Hükümetin söz konusu bu bağımlı para politikası dışında sınırlı da olsa elindeki mevcut enstrümanlarla ne gibi tedbirler aldığını piyasayı iyileştirmek adına nasıl bir yol izlediğini ya da izleyeceğini çok merak ediyorum. Hoş TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı bir yana, yüksek enflasyonun tetiklediği ve olumsuz etkilediği piyasadaki fiyat artışını serbest piyasa ekonomisine bağlayarak işin içinden çıkma sorumsuzluğu gösterdiğinin de farkında olarak şunu çok iddialı söyleyebilirim ki önümüzdeki süreçte toplum olarak ekonomik açıdan yaşanacak olumsuz tablodan en az etkilenmek için herkesin kendi tedbirini alması elzem bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yani bu ne demek?
Kazancımızı aşmayan harcamalar içinde kalarak bir denge kurmak durumundayız. Nitekim bu olumsuz tabloda devlete düşen mesuliyet kısmını hükümet edenler her zamanki gibi pas geçecekler, velhasıl bu sorumluluğu üzerlerine almayacaklar..
Kuşkusuz ki öngörüsü yüksek iktisatçılarımızın kamusal alanda toplumsal ihtiyaç haline gelen ekonominin gidişatı ve alınması gereken bireysel tedbirler hakkında vatandaşları bilgilendiren açıklamalar yapmaları böylesi bir konjonktürde çok kıymetli çabalar olacaktır.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu