KıbrısManşetSiyaset

Ilık: Geçmişte gıda bankası, oy bankası olarak görülüyordu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nde yıllardır “gıda bankası” olduğunu ancak düzgün kullanılmadığını, yıllardır bu oluşumun politize olduğunu, “1 paket, 1 oy” olarak görüldüğünü belirten Ilık, bugün ise son derece tarafsız ve adilane çalışıldığını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Çelebi Ilık, gıda yardımı için 3 bini aşkın kişi başvurduğunu, 10 bin kişiye yardım hedefleri bulunduğunu açıkladı.

Gıda yardımlarını yapan duyarlı vatandaşlarımız, işletmelerimiz olduğuna dikkat çeken Ilık, bunları “gizli kahramanlar” olarak nitelendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nde yıllardır “gıda bankası” olduğunu ancak düzgün kullanılmadığını, yıllardır bu oluşumun politize olduğunu, “1 paket, 1 oy” olarak görüldüğünü belirten Ilık, bugün ise son derece tarafsız ve adilane çalışıldığını söyledi. Çelebi Ilık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman’ın çok titiz davrandığını, TDP milletvekili Zeki Çeler’in, CTP milletvekili Doğuş Derya’nın ve HP milletvekili Gülşah Manavoğlu’nun yardımıyla gıda dağıtım çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

Çelebi Ilık, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“1 PAKET, 1 OY OLARAK GÖRÜLDÜ”

Çelebi Ilık, bakanlık bünyesinde 10 bin gıda yardımı yapmayı hedeflediklerini ve 3 binden fazla başvuru yapıldığını dile getirerek, yardım yapan gizli kahramanlar olduğunu söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nde gıda bankası olduğunu ancak yıllardır düzgün kullanılmadığını da belirten Ilık, “Yıllardır bu oluşum 1 paket, 1 oy olarak görüldü” dedi.

“GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN YAZILIM KULLANILIYOR”

Gerçek hak sahiplerine gıda yardımı yapılabilmesi için yazılım kullandıklarını ifade eden Ilık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, TDP milletvekili Zeki Çeler, CTP milletvekili Doğuş Derya ve HP milletvekili Gülşah Manavoğlu’nun yardımıyla gıda dağıtım çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

“VERİLER YEREL YÖNETİMLERLE PAYLAŞILACAK”

Salgın döneminde elde edilen verilerin muhtarlar ve Belediyeler Birliği ile de paylaşılacağını anlatan Ilık, salgından sonra bu uygulamadan yerel yönetimlerin de yararlanacağını vurguladı. Lefke ve Güzelyurt’ta ihtiyaçlı kişilere yapılan yardımın tamamlandığını ve belediye başkanlarıyla listenin paylaşılacağını kaydetti.

“MADDİ YARDIM KABUL ETMİYORUZ”

Gıda yardımı programı çerçevesinde, maddi yardım almadıklarını ifade eden Ilık, maddi yardım yapmak isteyenlere “şu gıdaları satın alıp bize getirin” dediklerini söyledi. Ilık, duyarlı vatandaşlardan tutanak karşılığı malzeme aldıklarını aktardı.

“GIDA YARDIMLARI TEK ELDEN DAĞITILMALI”

Yardım yapılırken veriler elde edildiğini bu nedenle gıda yardımlarının tek elden dağıtılması gerektiğini savunan Ilık, “Kızılay ayrı, biz ayrı dağıtıyorduk. Kızılay da son dönemde bize yardımcı olmaya başladı” dedi.

“SOSYAL SİGORTALAR BORÇLANDI”

Sosyal Sigortaların zor günler için olduğuna işaret eden Çelebi Ilık, buraya para yatıranların ödenmesi gerektiğini, para bulunamazsa borçlanılmaya gidildiğini vurguladı.

“ORTAYA KONAN RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Kapanmanın olduğu süre içinde ‘iş yapılamayacak ve açılma olmayacak’ diye işsizlik başvurularının tavan yaptığını ancak daha sonra yatay geçişler olduğunu aktaran Ilık, işyerlerinin kapattığı ve işsizliğin arttığı ile ilgili ortaya konulan rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“İHTİYAT SANDIĞI’NDA 83 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI”

İhtiyat Sandığı’nda özel sektörde çalışanların kendi parasından yeniden 2 bin TL çekebilmesi için görüşmelere başlandığını, bir durum değerlendirmesi yapıldığını anlatan Ilık, İhtiyat Sandığı Dairesi’nin güçlü olduğunu ve yükümlüklerini eksiksiz yerine getirdiğini söyledi. Ilık, son dönemde İhtiyat Sandığı’nda 1932 kişiye yaklaşık 83 milyon TL ödeme yapıldığını vurguladı.

“ASGARİ ÜCRET YÜRÜRLÜKTE”

Yıllardır asgari ücrete itiraz olduğunu anlatan Ilık, “Asgari ücretin belirlenme sürecinden ben de rahatsızım. Her yıl itiraz ediliyor. Bazı yasaların düzenlenmesi gerekir. İlgili kişilerle oturup bu sorun çözülmeli. Asgari ücret brüt 4 bin 400 TL olarak resmi gazetede yayınlandı ve Şubat ayında yürürlüğe girdi” dedi.

“TAŞEL’DE UZLAŞIYA VARILDIĞI AÇIKLANDI”

Çelebi Ilık, Ekonomi Bakanlığı ile TAŞEL şirketi arasında işten durdurulanlarla ilgili uzlaşıya varıldığı yönünde Başbakan Yardımcısı Enerji ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı’nın açıklama yaptığını aktardı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu