ManşetToplumTürkiye

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğuna saatler kaldı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için son saatlere girildi. Yolculuğun Türkiye saati ile 00.49, Kıbrıs saatiyle ise 23.49'da başlayacağı bildirildi

 SpaceX, dün Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı Axiom 3 uçuşunun 19 Ocak’a ertelendiğini duyurmuştu.

SPACEX’TEN YENİ AÇIKLAMA

Uçuşu bugüne ertelenen Ax-3 misyonuyla ilgili fırlatmayı gerçekleştirecek SpaceX firmasından yeni bir açıklama yapıldı.

SpaceX’in sosyal medya hesabı X’ten yapılan paylaşımda, “Ax-3’ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16:49 (TSİ 00:49) ve havanın uygunluğu yüzde 80.” ifadeleri kullanıldı.

Buna göre Gezeravcı’nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece TSİ 00:49’de fırlatılması planlanıyor.

ASTRONOTLAR AİLELERİYLE VEDALAŞTI

Aileler fırlatma rampası yakınlarında toplandı. Bölgeye helikopterle gelen astronotlar hep birlikte poz verdi. Türkiye’nin ilk astronotu Havacı Albay Alper Gezeravcı helikopterden inişinde büyük bir sevgi gösterisiyle karşılaştı.

Gezeravcı’nın “Nasılsınız?” sorusuna ailesi iyi olduklarını söyleyerek karşılık verdi. Buna mukabil Gezeravcı, “Sizi yukarıdan arayacağım” sözleriyle karşılık verdi ve her şeyin yolunda olduğunu ifade etti.

Gezeravcı ve 3 astronot, aileleri ile vedalaştıktan sonra kendilerini fırlatma rampasına götürecek elektrikli araçlara bindi.

Ax-3 misyonu olarak adlandırılan uzay yolculuğu; bir özel şirket tarafından yapılan ve tamamı Avrupalılardan oluşan ilk uçuş olma özelliğini taşıyor.

Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak yer alacağı 4 kişilik ekipte, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt yer alıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu