KıbrısManşetSiyaset

Hasipoğlu: Muhalefet tehditkar bir tavır içerisinde

“Yarın için muhalefetten de anlayışlı bir tavır bekliyorum. UBP’nin gösterdiği anlayışlı tavrı bekliyorum” diyen Hasipoğlu, “Bu yıl erken seçimlerle ülkenin maddi kaynaklarını heba etmeyelim, gelecek sene içinde bir tarih belirleyelim diyorum” çağrısında bulundu


Ara seçim – erken seçim tartışmaları bitmek bilmiyor. Muhalefet partileri, 2021 Ağustos tarihinde erken seçim talep ederken, hükümet ise erken seçimi Nisan 2022’de gerçekleştirmek istiyor. Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’nde hükümet ve muhalefetin eşit oranda oy hakkına sahip olması nedeniyle çıkmaza girildi. Muhalefetin iddiasına göre hükümet, AD-HOC komite kurarak çoğunluklu oy hakkına sahip olmak ve erken seçim tarihini istediği zamanda belirlemeyi planlıyor. Konuyla ilgili BRT’de katıldığı 14. Saat programında açıklamalarda bulunan Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, bu yıl içerisinde bir ara seçim ya da erken seçim yapılmasını uygun görmediklerini ifade etti.

“BU YIL İÇERİSİNDE ARA SEÇİM YA DA ERKEN SEÇİM YAPILMASI UYGUN DEĞİL”

Geçmişte de AD-HOC komiteler kurulduğunu belirten Oğuzhan Hasipoğlu, “UBP olarak seçim tarihini belirlemek, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda gerekli değişikliklerin yapılabilmesi nedeniyle, Meclis Danışma Kurulu’nun yarın toplantıya çağırıldığını ifade etti. “Amaç tüm siyasi partilerin güçleri gözetilerek 9 üyeli AD-HOC geçici komite oluşturmaktır. Normalde Seçim ve Halk Oylaması Yasası’yla ilgili Yasa Tasarı ve Önerileri Hukuk Siyasi ve Dış İlişkiler Komitesi’nin gündemine gelir ve iktidar çoğunluğu ile bu komite oluşur ama bu dönemde eşit üye sayısı kabul edildi. Komitede 3 UBP 2 CTP ve 1 HP üyesi var. Daha geniş kapsamlı bir komite önerimiz oldu. Erken genel seçim tarihinin belirlenmesiyle birlikte, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda bazı tadilatlar yapılması düşüncesindeyiz. Ara seçim yapılmaması konusunda irade uyuşması var. Olası bir ara seçimin maliyeti 10 Milyon TL civarında. Bu yıl içerisinde ne bir ara seçim ne de erken seçim yapılmasını uygun görmüyoruz” diyen Hasipoğlu, temennimiz uzlaşı ile gelecek yıl içerisinde erken seçimin yapılması ve ara seçimin olmamasıdır” dedi.

“BİZİ YARGIYI MEŞGUL ETMEKLE TEHDİT EDİYORLAR”

“Pandemi Cumhurbaşkanlığı seçiminin dahi ertelenmesine neden oldu. UBP olarak şimdilerin muhalefetine uzlaşı ve yakınlık göstererek Cumhurbaşkanlığı seçimleri ertelenmişti” diyen Hasipoğlu, “O zaman Anayasa ihlal edilmemişti de şimdi bu komite mi yasaları ihlal edecek. Bizi yargıyı meşgul etmekle tehdit ediyorlar” diyerek, ülkemizdeki pandemi koşulları ve ekonomik sıkıntıların değişmediğini ifade etti.

“ACELECİ TAVRI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Hasipoğlu, “Seçim için bu aceleci tavrı anlamak mümkün değil. UBP seçimden kaçan bir parti değil, seçim dönemlerinde en hızlı örgütlenen partidir. Seçimden kaçmak gibi bir düşüncemiz yoktur ama ülkenin gerçeklerini de dikkate almamız gerekir. Yarın bizim daha önce gösterdiğimiz anlayışı ülkedeki koşullar değişmediği için muhalefetten de de bekliyoruz” dedi.

“MUHALEFET TEHDİTKÂR BİR TAVIR İÇİNDE”

“Muhalefetin tehditkâr bir tavır içinde olması kabul edilemez. Geniş tabanlı geçici ve özel komite kuralım diyoruz ama UBP’nin bu iyi niyetli uzlaşmacı tavrı yanlış anlaşılıyor ve yargıya taşınmak isteniyor” diyen Hasipoğlu, “Tabi ki kuvvetler ayrılığı vardır ama yasamada iktidardaki çoğunluğa saygı gösterilmesi gerekir. Bu da kuvvetler ayrığının bir gereğidir” şeklinde konuştu.

“MUHALEFETTEN ANLAYIŞLI BİR TAVIR BEKLİYORUM”

“Yarın için muhalefetten de anlayışlı bir tavır bekliyorum. UBP’nin gösterdiği anlayışlı tavrı bekliyorum” diyen Hasipoğlu, “Bu yıl erken seçimlerle ülkenin maddi kaynaklarını heba etmeyelim, gelecek sene içinde bir tarih belirleyelim diyorum” çağrısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu