KıbrısManşetToplumTürkiye

İmar affı, ülke gündeminde çıksın!

Türkiye Müteahhitler Birliği “Deprem Felaketinin Acıları İçinde Seçim Süreci” başlığını taşıyan raporda, siyasilere de mesaj verdi:

Türkiye Müteahhitler Birliği “Deprem Felaketinin Acıları İçinde Seçim Süreci” başlığını taşıyan
raporda, siyasilere de mesaj verdi:

“Ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı, aksine müeyyidelerin
caydırıcı olması sağlanmalı”

“İmar aflarına güvenen kaçak yapılaşma önlenmeli, yüksek riskli yapı stoku için etkin kentsel
dönüşüm politikaları geliştirilmeli”

DEPREMİN SONUÇLARINA İŞARET EDİLDİ

 Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin hazırlanan “İnşaat Sektörü Analizi Raporu”nda sektördeki denetim sistemi mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği belirtilerek, “Ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı, aksine müeyyidelerin caydırıcı olması sağlanmalıdır” ifadesi kullanıldı. “Deprem Felaketinin Acıları İçinde Seçim Süreci” başlığını taşıyan raporda küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler yer aldı.

ÖNLEMLER YETERSİZDİ

Raporda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin, ülkede yaşanan acı tecrübelere rağmen depreme karşı yeterli önlemlerin alınmamış olduğunu ve dayanıksız yapı üretiminin yaygınlığını gözler önüne serdiği belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu: “Ortaya çıkan yaklaşık 230 milyon tonluk enkaz, boyutu itibarıyla Erciyes Dağı’nın büyüklüğü ile kıyaslanmıştır.

Yıkılan binalar ve yitirilen canlar, doğal afet risklerini ve zemin şartlarını dikkate alan kentsel
planlamanın, yetkin mühendisliğin, projeye uygun imalatın, doğru ve kaliteli malzeme kullanımı ile
yapım faaliyetleri denetiminin hayati önemini ortaya koymaktadır.

MÜEYYİDELER CAYDIRICI OLMALI

 Raporda, sektördeki denetim sistemi mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizilerek, “Süreçte sorumluluğun çok taraflı olduğu gerçeği kabul edilerek ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı, aksine müeyyidelerin caydırıcı olması sağlanmalıdır.” ifadesi kullanıldı. Ülkede kentsel planlamanın depreme dayanıklı şekilde yapılmasının önemine işaret edilen raporda, olası imar aflarına güvenen kaçak yapılaşmanın önlenmesi, yüksek riskli yapı stoku için etkin kentsel dönüşüm politikalarının geliştirilmesi gerektiği bildirildi. Raporda, düşen alım gücü ve içinde bulunulan enflasyonist ortamın toplumun geniş kesimleri için krediye erişimde büyük engel teşkil ettiği belirtilerek, kentsel dönüşüm konusunda kapsamlı finansal çözümler gerektirdiği vurgulandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu